Foto: ANP
Uitgelegd

Wat zijn stormvloedkeringen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Storm Corrie raast vandaag over het land. Het water komt daardoor erg hoog te staan bij de kust. De stormvloedkeringen worden daarom gesloten, maar wat zijn dat eigenlijk?

Voor de zekerheid worden vandaag een aantal stormvloedkeringen gesloten. Dat zijn poorten die dicht kunnen bij hoog water. Die worden gebruikt om te voorkomen dat er teveel water de rivieren instroomt. Door grote schuiven te sluiten, kunnen overstromingen in het land worden voorkomen.

Deltawerken

Stormvloedkeringen zijn onderdeel van het Deltaplan. Dat systeem werd bedacht om Nederland te beschermen tegen de zee. In 1953 sloeg de Noordzee toe, bij de watersnoodramp overstroomden toen delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daarna werden de Deltawerken bedacht, die bestaan uit twee sluizen, zes dammen en vijf stormvloedkeringen. Bij de Deltawerken horen ook afspraken, bijvoorbeeld over wanneer de stormvloedkeringen dicht moeten. Doordat de zeespiegel stijgt worden die afspraken elk jaar opnieuw bekeken.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de Deltawerken zijn ontstaan:

Anderen lazen ook: 'Neem storm Corrie wel serieus'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook