Sterren kijken

Weekend vol vallende sterren: 5 kijktips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Heb jij nog wensen? Sta dan maandag vroeg op, kleed je warm aan en ga naar buiten om naar de hemel te kijken. Dit weekend - vooral maandagochtend vroeg - zijn er veel vallende sterren. Vijf tips om er zoveel mogelijk te zien.

Volgens Weeronline komen dit weekend de Orioniden langs de aarde. Deze zwerm meteoren verschijnt elk jaar in de tweede helft van oktober.

Lichtspoor

Orioniden zijn stofdeeltjes van de komeet Halley. De stofdeeltjes schieten met meer dan 200.000 kilometer per uur door de dampkring. Daar verbranden ze en dat is het lichtspoor dat je ziet, de meteoor. In deze twee filmpjes zie wat er dan gebeurt.

Vijf tips om zoveel mogelijk vallende sterren te zien.

1. Zet je wekker

Het beste moment om te kijken is maandagochtend tussen 5.00 en 6.30 uur. Dan is het echt donker, want de maan gaat rond die tijd onder en de zon is dan nog niet op. 

2. Kijk naar het zuiden

Kijk naar een punt tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.

3. Check de dag ervoor de weersverwachting

Dan weet je of je er 's nachts bewolking is en of je een heldere hemel kunt verwachten.

4. Zoek een donkere plek

Vanuit een open veld zie je meer dan in een verlichte achtertuin in de stad. Zorg ook dat je een vrij uitzicht hebt, zonder bomen of gebouwen.

5. Laat je ogen wennen aan het donker

Als je ogen gewend zijn aan het donker, kun je meer zien. Kijk tussendoor ook niet op een verlicht telefoonscherm. Neem zo nu en dan even een 'kijkpauze', want al dat turen maakt je ogen moe.

Woon je in Brabant of Limburg? Dan heb je geluk, want daar is de kans om vallende sterren te zien het grootst! In het noorden en westen zijn waarschijnlijk meer wolken.

Anderen lazen ook: Sterren superscherp in beeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook