Foto: AFP
Uitgelegd

Weer discussie over wapenwet in de VS na schietpartij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een verschrikkelijke gebeurtenis in de Verenigde Staten (VS) dinsdagavond. Een man van 18 jaar begon een schietpartij op een basisschool. Zeker negentien kinderen en twee volwassenen zijn daarbij overleden. Daardoor is er nu weer discussie over de wapenwet. Hoe zit dat?

1. Wat is er gebeurd?

Een 18-jarige man reed naar de school in de staat Texas. Hij liep naar binnen en begon te schieten. Minstens 21 mensen zijn daarbij overleden. De schutter is overleden nadat de politie op hem schoot. Ook raakten veel mensen gewond. Hij kocht een pistool en een geweer op zijn achttiende verjaardag. Waarom hij dat deed, is niet duidelijk.

Veel mensen zijn erg verdrietig. Ook de Amerikaanse president Joe Biden. Hij smeekte in een toespraak om actie. 'Het idee dat een 18-jarige jongen een wapenwinkel binnen kan lopen en twee wapens kan kopen is gewoon verkeerd.' Hij wil dus dat er iets gaat veranderen aan de wapenwet.

2. Hoe zit het met die wapenwet?

In de VS kunnen volwassenen makkelijk wapens kopen. Dat mag daar volgens de wet. Veel Amerikanen vinden dat belangrijk. Ze willen zichzelf verdedigen als dat nodig is. Maar het lastige is: er zijn al zóveel mensen met een wapen, dat anderen bezorgd worden. Om zich te beschermen tegen die mensen kopen ze... óók een wapen. Daarom hebben veel mensen dus een vuurwapen in huis.

Over die wapens is al jaren veel discussie. En die laait nu weer op. President Biden wil dus verandering, maar dat kan hij niet alleen. Veel andere politici moeten het met hem eens zijn en dat lukt tot nu toe niet. Ook veel bekende Amerikaanse sterren roepen politici vandaag op om iets aan die wet te veranderen. Zij willen dat wapens niet meer zomaar in een winkel verkocht kunnen worden.

3. Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland zijn wapens verboden, tenzij je bij de politie, het leger of een speciale schietclub hoort. Hier zijn daardoor veel minder schietpartijen dan in de Verenigde Staten.

Ben je geschrokken van dit nieuws? Vergeet niet dat de onderwerpen waar we over schrijven heel bijzonder zijn en dus maar heel af en toe gebeuren. Daarom is het ook nieuws. Hier kun je daar meer over lezen.

Anderen lazen ook: Wat doe je als je schrikt van naar nieuws?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook