Natuurbranden

Weer grote natuurbranden in Californië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is opnieuw mis in de Amerikaanse staat Californië. Net als een jaar geleden razen weer heftige natuurbranden door het gebied. Zo'n tweehonderdduizend mensen moesten vluchten voor het vuur. De brandweer probeert dag en nacht om de vlammen te blussen.

De staat Californië wordt elk jaar getroffen door natuurbranden. Vorig jaar was de schade enorm. Door de combinatie van langdurige droogte en een harde wind (Santa Ana) verspreidde het vuur zich razendsnel. Zo’n 4.500 brandweerlieden waren toen bezig het vuur te bestrijden. 

Vluchten

Afgelopen dagen was het weer zover. Ten noorden van de stad San Fransisco en ten zuiden van Los Angeles braken branden uit die zich door de harde wind snel konden verspreiden. Duizenden mensen pakten hun belangrijkste spullen en hun huisdieren en vluchtten naar veilige plekken.

Vonken

Behalve droogte en harde wind, hebben de branden nog een oorzaak: versleten elektriciteitspalen en stroomkabels die door de harde wind op de grond vallen. Door de val ontstaan vonken die in de droge natuur al snel grote branden veroorzaken.

Failliet

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de hoogspanningskabels is bijna failliet. Geld voor reparaties is er daarom niet. Het bedrijf kreeg de schuld van het veroorzaken van branden in 2017 en 2018. Het moest daarom een schadevergoeding van 30 miljard dollard betalen.

Om te voorkomen dat er nog meer branden ontstaan, sloot het bedrijf afgelopen weekend de stroom van meer dan 600.000 huizen af. Zo'n 40 scholen in het gebied boven San Fransisco werden gesloten.

Anderen lazen ook: 3 vragen over de grote branden in Californië

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook