Een jongen in een vluchtelingenkamp in Kadugli (Zuid-Soedan)  Foto AFP

Weer honger in Zuid-Soedan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In Zuid-Soedan dreigt net als vorig jaar een hongersnood. Miljoenen mensen hebben te weinig eten en hulporganisaties slaan alarm.

Het is mis in het Afrikaanse land Zuid-Soedan. De oogsten zijn er mislukt. Op sommige plekken hebben overstromingen de gewassen vernield. Op andere plekken zijn de planten verpieterd door ziektes. En dan heerst er ook nog een al jaren durende burgeroorlog.

Onkruid en gras
Hulporganisaties waarschuwen dat er net als vorig jaar een grote hongersnood op de loer ligt. Nu al hebben miljoenen mensen elke dag opnieuw te weinig te eten. Vooral in de omgeving van Pibor is de nood hoog. Daar heeft een vijfde van de gezinnen grote honger. Een vrouw vertelde aan hulpverleners dat ze alleen maar gras en onkruid kan vinden. Dat kookt ze. Maar haar gezin wordt er ziek van.

Noodhulp is onderweg. Hulporganisaties zeggen dat het pas beter zal gaan met het grote voedseltekort in Zuid-Soedan als er een eind komt aan de oorlog.

Uitlegfilmpje
Wil je weten hoe een hongersnood kan ontstaan? En hoe het precies zit in Zuid-Soedan? Manno (toen 12) ging tijdens de hongersnood van vorig jaar op zoek naar het antwoord. Bekijk hier het filmpje van kindertijdschrift Samsam (een zusje van Kidsweek):
 

 

Anderen lazen ook: Actie tegen hongersnood in Afrika.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook