Foto AFP

Weer nee voor May

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het is de zoveelste spannende week voor de Britse premier. May dacht een goed plan te hebben voor de brexit en nu echt echt écht, maar toch werd de deal dinsdag weggestemd in het parlement. Weer.

Premier May dacht dat ze met een prima plan uit Straatsburg thuiskwam. Maar haar tegenstanders dachten daar anders over: 242 stemmen voor en 391 stemmen tegen. Plan in de prullenbak. ‘Ik betreur de beslissing’, zei May na afloop met een schorre stem. Niet omdat ze moest huilen, maar omdat ze zoveel gepraat had.

Hoe het begon
Drie jaar geleden zeiden de Britten in een referendum ‘yes’ tegen het idee om uit de Europese Unie te stappen. Zoiets was nooit eerder gebeurd en hoe dat moest wist niemand. Nog steeds weten de Britten niet hoe ze de scheiding gaan aanpakken. De ene stemming erover volgt de andere op. Ondertussen wordt de politieke crisis steeds groter. En begint de tijd steeds meer te dringen: 29 maart is de dag dat brexit officieel in zou moeten gaan. Over twee weken dus. Slik.
Foto AFP
Nog een stemming
Hoe nu verder? Dat is de grote vraag. Vanavond is er weer een stemming. Dit keer over een no-deal-brexit. Dat is een scheiding zonder afspraken en dat willen de meeste Britten absoluut niet. Het zou veel onzekerheid opleveren over hoe de Britten met andere landen moeten gaan handelen. En meer gedoe bij de douane bijvoorbeeld. Grote kans dat de Britse parlementsleden tegen een no-deal zullen stemmen.  

Nóg een stemming
In dat geval is er morgen weer een stemming. Die gaat over uitstel. Dat kan namelijk ook nog. Dat May de EU vraagt om de deadline voor de brexit, 29 maart dus, twee maanden uit te stellen. Dat zouden ze wat langer kunnen puzzelen aan het beste brexit-plan. De vraag is of dat helpt. Grote kans dat het vooral betekent: twee maanden langer over van alles en nog wat stemmen.

Anderen lazen ook: Bye Britten! Drie vragen over de brexit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps