Tweede Kamerverkiezingen 2017 in cijfers

Weetjes over de Tweede Kamerverkiezingen 2017

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

De stembussen zijn geopend! Vandaag wordt er in Nederland gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Da's een heel circus! Wist jij deze weetjes al?

13 miljoen kiezers

Nog nooit mochten er zo veel mensen stemmen in Nederland. Logisch: er wonen elk jaar weer ietsje meer mensen in Nederland! Ongeveer 800.000 jongeren mogen bij deze verkiezingen voor het eerst naar de stembus. 

Volgens stembureaus hebben al veel mensen hun stem uitgebracht. Er is dus een hoge opkomst!

9000 stembureaus

Heel wat aula's, gymzalen en buurthuizen zijn speciaal voor vandaag omgebouwd tot stembureau. Daar kunnen kun je met je stempas heen om te stemmen! Soms staan er lange rijen, want iedereen wil op zijn of haar favoriete partij stemmen.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma van het CDA brengt zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in de Sint MaartensschoolCDA-baas Sybrand Buma bracht zijn stem uit op de de Sint Maartensschool in Voorburg. Waarschijnlijk heeft-ie op zijn eigen partij gestemd.

45.000 rode potloden

Hoe je op een partij stemt? Gewoon, op papier, met een rood potlood! Die kleur valt het beste op bij het tellen van de stemmen vanavond en vannacht.

28 partijen

Een aantal oude, bekende partijen doen mee, zoals VVD, PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren. Maar er doen ook een boel nieuwe partijtjes mee, zoals DENK, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie en Artikel 1.

1116 kandidaten

393 vrouwen en 723 mannen staan op het stembiljet. Zij willen wel Kamerlid worden! Maar ja: uiteindelijk is er in de Tweede Kamer maar plek voor 150.

Mensen brengen hun stem uit in Basisschool De Walvis voor de Tweede Kamerverkiezingen.

42 miljoen euro

Zoveel kostten de Tweede Kamerverkiezingen vijf jaar geleden. Het drukken en versturen van stempassen kost natuurlijk geld, net als het opzetten van alle stemlokalen in Nederland.

63.000 stemmen

Zoveel stemmen zijn nodig voor één Kamerzetel. Daar zijn er 150 van. Hoeveel zetels een partij krijgt, daar is een rekensommetje voor nodig. Het aantal stemmen moet gedeeld worden door 150! Hoeveel stemmen je preciés nodig hebt voor een zetel kan dus verschillen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het raar
henk

Vraagtzichaf
ik vnd het lastig op wie ik later ga stemmen

stem op five de egel

stem op five de egel

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.