Speelgoed

'Weg met indeling jongens- en meisjesspeelgoed'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Is het voor een jongen of voor een meisje?' Als het aan minister Ingrid van Engelshoven ligt mag het personeel in een speelgoedwinkel dat straks niet meer vragen. Ook met de indeling van 'jongensspeelgoed' en 'meisjesspeelgoed' in reclamefolders moet het afgelopen zijn. 

Een pop met een roze jurk en een fornuisje voor meisjes, een racebaan en een gereedschapskist voor jongens. Het AD schrijft dat minister Van Engelshoven - die verantwoordelijk is voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen - vindt dat speelgoedfabrikanten geen onderscheid meer moeten maken tussen speelgoed dat 'typisch' voor jongens of voor meisjes is.

Stereotypen

Die indeling zou zorgen voor stereotypen. Dat zijn ideeën over hoe jongens en meisjes zijn en wat ze moeten doen: meisjes zijn zorgzaam en spelen met poppen, jongens houden van avontuur en voetballen. Kinderen zouden daar later last van kunnen hebben, bijvoorbeeld als ze gaan werken en denken dat ze bepaalde dingen niet kunnen.

Zorgen en sporten

De minister wil dat meisjes én jongens leren dat ze kunnen wassen en koken én kunnen sporten en timmeren. Speelgoedwinkels zouden daaraan mee moeten werken. In Frankrijk gebeurt dat al. Daar is de indeling in de schappen van speelgoedwinkels vanaf volgend jaar 'genderneutraal', niet meer speciaal voor jongens of meisjes dus.

Anderen lazen ook: andere artikelen over speelgoed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps