Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Wereld albinisme dag: wat is albinisme?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Mensen met albinisme krijgen nog steeds op veel plekken te maken met discriminatie en geweld. Daarom roept de landengroep de Verenigde Naties (VN) 13 juni elk jaar uit als Wereld Albino Dag. Mensen moeten zo meer over de aandoening leren.

1. Wat is albinisme? 

Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij iemand door een foutje in de genen weinig of geen pigment in zijn haar of huid heeft. Omdat die kleurstof ontbreekt ziet dat er wit uit. Albino’s zijn extreem gevoelig voor de zon en hebben een grotere kans op huidkanker. Ook hebben ze vaak gevoelige en slecht werkende ogen.

2. Hoeveel mensen hebben albinisme?

Dat verschilt per land. Doordat de aandoening erfelijk is, komt albinisme in bepaalde families en werelddelen vaker voor. In Afrikaanse landen rond de evenaar is één op de vijf- tot vijftienduizend mensen albino. In het Afrikaanse land Tanzania leven in verhouding de meeste mensen met albinisme: zo'n 170.000. Dat is 1 op de 200 mensen. In Europa is dat zo'n 1 op de 20.000. 

3. Waarom worden mensen met albinisme gediscrimineerd?

Dat heeft te maken met bijgeloof en verkeerde informatie. Veel mensen, vooral in afgelegen gebieden in Afrikaanse landen, geloven dat albinisme besmettelijk is. Of ze denken dat de aandoening wordt veroorzaakt door ontrouw en dus een straf van de goden is. Anderen denken dat er goud in de botten van mensen met albinisme zit. Daardoor is het op sommige plekken niet veilig voor ze.

Ook in Nederland weet niet iedereen precies wat de aandoening inhoudt. Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat mensen met albinisme niet naar buiten kunnen, terwijl dat best kan als ze zich goed tegen de zon beschermen. 

Anderen lazen ook: Timme (8): 'Soms moet het gewoon even anders'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook