Libie

Wereldleiders praten over oplossing oorlog in Libië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Wereldleiders kwamen deze week samen in de Duitse hoofdstad Berlijn om te praten over het Noord-Afrikaanse land Libië. In dat land is het al jaren oorlog. Drie vragen over hoe dat zit. 

1. Wat gebeurde er eerder in Libië?  

In Libië was de gehate dictator Kadhafi 42 jaar lang de baas. Hij regeerde met harde hand. Iedereen die kritiek had, gooide hij meteen in de gevangenis. In 2011 hadden de mensen er meer dan genoeg van. Ze gingen de straat op. Uiteindelijk werd Kadhafi gedood en leek het land vrij. Dat leek goed nieuws, maar negen jaar later is er nog steeds chaos en gedoe in Libië.  

2. Waardoor komt dat? 

In het land wonen een heleboel verschillende stammen en groepen. Er is veel strijd over wie waar de baas mag zijn. Vooral de laatste maanden gaat het er heftig aan toe. Meer dan duizend mensen zijn al omgekomen. De strijd gaat vooral tussen de partij van premier Sarraj en die van generaal Haftar. De aanhangers van de premier zijn de baas in de hoofdstad Tripoli en het gebied daar om heen. De rest van het land is in handen van Haftar.  

3. Waarom gaan nu andere landen zich ermee bemoeien? 

Dat deden ze al langer. Zo krijgt Haftar steun van Rusland, Egypte en Frankrijk. De partij van de premier krijgt steun van de andere Europese landen en Turkije. Die landen sturen bijvoorbeeld geld of wapens. De Duitse leider Angela Merkel vond dat er hoognodig gepraat moest worden over een oplossing. En dus organiseerde zij een grote vergadering. De ruziënde leiders van het land waren daar ook. Een echte oplossing is nog niet bedacht in Berlijn. Maar de landen hebben wel met elkaar afgesproken dat ze geen wapens meer geven aan de ruziënde partijen. En dat ze later verder gaan praten.

Anderen lazen ook: Belangrijke vredesprijs voor premier van Ethiopië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps