Diana
Interview

Diana (9): 'Ik wil het liefst terug naar Oekraïne'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Het is Wereldvluchtelingendag. Vandaag wordt er extra stilgestaan bij de ongeveer 40 miljoen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn, op zoek naar een veiliger plek. Diana (9) is een van hen. Drie maanden geleden vluchtte zij samen met haar moeder vanuit Kiev naar Nederland. ‘Dit is een goed land, toch wil ik het liefst terug.’

Diana en haar moeder wonen met andere Oekraïense vluchtelingen in een hotel in Den Haag. ‘Het enige moment dat ik ruimte voor mezelf heb, is als ik me verstop achter de gordijnen.’ Diana lacht om haar eigen grapje, maar ze vindt het best lastig dat ze nooit even alleen kan zijn.

School

Verder is ze blij in Nederland, vooral op de European School. ‘In mijn klas zitten kinderen uit allerlei landen: Griekenland, Spanje, Kroatië, Roemenië, Rusland en Oekraïne. De leerkrachten zijn heel lief. En ik leer Nederlands.’ Daarnaast heeft ze ook nog twee keer in de week online les via een school in Oekraïne en op zondag gaat ze naar een Oekraïense school hier.

Theater

Om niet aan de hele tijd aan de oorlog in Oekraïne te hoeven denken, zoeken Diana en haar moeder veel afleidingen. Ze wandelen in het park en logeren in het weekend vaak bij haar tante in Amstelveen. ‘Ik heb haring geproefd, maar dat vond ik niet lekker. Stroopwafels vind ik wel heerlijk. En dropjes, en ijs.’ Er wordt ook van allerlei leuks voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd. Alleen zijn er vaak lange wachtlijsten en moet je maar wel net weten hoe het werkt. Toch begint Diana deze week met theaterles. ‘Dat deed ik ook in Kiev!’ Diana vindt Nederland een goed land, toch wil ze het liefst terug. Mijn opa en oma en m’n kat zijn nog daar. En het is gewoon mijn land.’

Anderen lazen ook: Deze poppetjes protesteren in Rusland tegen de oorlog

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook