Foto: EPA

Wereldvoedselprogramma wint vredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Maar waarom? En wat is het voor prijs? Drie vragen en antwoorden.

Wat is de Nobelprijs voor de Vrede?

Ieder jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die iets belangrijks heeft gedaan voor de vrede. De prijs is vernoemd naar uitvinder Alfred Nobel. Hier lees je meer over hem. Er bestaan ook Nobelprijzen voor de Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur en Geneeskunde. 

Waarom heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) de prijs gewonnen? 

Het WFP is een project van de Verenigde Naties, een organisatie waar regeringen van over de hele wereld samenwerken. Daarmee wordt er tegen honger gestreden en aan voedselproblemen gewerkt. Door het project werden al 100 miljoen mensen uit 88 landen geholpen. Volgens de commissie van de Nobelprijs verdient het WFP de prijs omdat ze belangrijk werk doen. Door hun projecten leven mensen in betere omstandigheden, waardoor er makkelijker vrede ontstaat in conflictgebieden.

Wat krijgt het WFP nu?

Het is vooral een grote eer om de prijs te winnen. Maar daarnaast krijgen ze 10 miljoen Zweedse kronen (dat is ongeveer 960.000 euro), een diploma en een medaille. De prijs wordt ieder jaar op 10 december uitgereikt. Dan is de sterfdag van Alfred Nobel. 

Anderen lazen ook: Onderzoek naar smakgeluiden wint lachwekkende prijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook