Poranimm Athithawatthee

Wetenschappers berekenen aantal mieren op aarde (en dat zijn er héél véél)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Het was een knap ingewikkelde som, maar het is wetenschappers gelukt. Met een heleboel getel en vermenigvuldig hebben ze uitgerekend hoeveel mieren er op aarde zijn. De uitkomst? 20 biljard.

20 wat? Een biljard is een getal met 15 nullen. Er zijn dus 20.000.000.000.000.000 mieren op aarde.

Slimme som

Met zoveel kriebelende kruipertjes kun je niet gewoon een middagje gaan zitten tellen hoeveel er in totaal zijn. Daarom hadden de wetenschappers een truc bedacht. In oude onderzoeken stond vaak al voor kleine stukjes land hoeveel mieren daar rondkriebelden. Die informatie hebben de onderzoekers in een slimme som gegoten om uit te rekenen hoeveel mieren er op de hele wereld zijn.

Nog niet precies

De uitkomst van het onderzoek is dus niet heel precies. Sterker nog, de wetenschappers weten eigenlijk wel zeker dat de 20 biljoen niet klopt. Ze hebben voor dit onderzoek alleen kunnen kijken naar mieren die bovengronds rondkriebelen, maar er zijn ook heel veel soorten die ondergronds leven.

‘Kinderen kunnen meedoen’

De wetenschappers willen daarom graag meer onderzoek doen naar mieren. En misschien kunnen kinderen daar tegen die tijd aan meewerken! ‘Het zou ons al erg helpen als kinderen gevallen bladeren verzamelen, alle mieren eruit halen en tellen hoeveel het er zijn’, zegt een van de onderzoekers tegen CNN.

Anderen lazen ook: Mieren steeds populairder als huisdier

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook