Foto mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

Wetenschappers lezen oude brief zonder 'm te openen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Negen jaar geleden ontdekten onderzoekers een kist met brieven van meer dan driehonderd jaar oud. Wetenschappers hebben nu een van die brieven gelezen, zonder 'm te openen.

De kist van een 17de eeuwse postbode uit Den Haag staat in het mediamuseum Beeld en Geluid in Den Haag. In die kist zitten 2600 brieven. De postmeester kon die brieven niet bezorgen, omdat de ontvanger er niet voor kon of wilde betalen. De tekst gaat verder na de foto.

Foto: mediamuseum Beeld en Geluid Den HaagDe oude kist met brieven. Foto: mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

Schat voor wetenschappers

De ongeopende brieven zijn een schat voor wetenschappers, omdat zij er veel informatie uit kunnen halen. Maar zij willen de brieven niet beschadigen en daarom moeten de brieven gesloten blijven. Door een speciaal scanapparaat met röntgenstralen te gebruiken, kon één van die brieven nu gelezen worden. Dat kan, doordat er inkt is gebruikt waar ijzer in zit. Duizenden scans pikten de ijzerdeeltjes op en maakte zo de letters zichtbaar. Doordat de brief niet in een envelop zat, maar was opgevouwen, was dat nog wel een flinke klus. Maar het is gelukt om de brief digitaal te openen. 

Gewone mensen

De brief werd op 31 juli 1697 verstuurd door een Franse man naar zijn neef in Den Haag. Hij vroeg om een overlijdensbericht van iemand en hij vroeg hoe het met zijn neef gaat. De wetenschappers zijn blij met die informatie. Meestal zien ze alleen brieven van belangrijke mensen, maar het is ook goed om meer te weten over heel gewone mensen. De onderzoekers hebben geluk: in de kist zitten nog 575 brieven die niet geopend zijn, geschreven in verschillende talen. Het is nog wel de vraag of die ook geschikt zijn voor het scanapparaat.

Foto: mediamuseum Beeld en Geluid Den HaagEen deel van de brief. Foto: mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

 

Anderen lazen ook: Man (91) vindt na halve eeuw portemonnee terug.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook