UKRAINE PRESIDENCY / AFP
Profiel

Wie is Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De ogen van de wereld zijn op hem gericht. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky regeert zijn land vanuit een schuilkelder. Wie is hij?

Zelensky (44) is sinds 2019 president van Oekraïne. Hij heeft dan nog helemaal geen ervaring in de politiek. Zijn land kent hem vooral als acteur en komiek.

Hart voor comedy

Zelensky wordt geboren in industriestadje Kryvyi Rih. Op school ontmoet hij Olena, de vrouw met wie hij pas acht jaar later gaat daten. En waar hij nu twee kinderen mee heeft. Hij gaat rechten studeren, maar z’n hart wordt gestolen door comedy. De comedy-show Dienaar van het Volk, door Zelensky zelf bedacht, is een hit. Daarin speelt hij een geschiedenisleraar die het helemaal gehad heeft met de corrupte bestuurders van zijn land. Als een felle toespraak van de leraar viral gaat, schopt die het tot president. 

‘Ik wil president worden’

Als de échte Zelensky tijdens zijn oudejaarsshow op tv roept dat hij zelf president zou willen worden, is hij meteen favoriet. Zelensky wil een einde maken aan Oekraïense zakenlui en politici die zichzelf en elkaar blijven spekken. Een boodschap die goed valt in zijn land. Bij de verkiezingen haalt hij een monsterzege.

De Nederlandse premier Rutte laat in deze videoboodschap weten dat ons land Oekraïne en Zelensky steunt. Het artikel gaat door onder de video.

Parlement naar huis

In zijn eerste week als president stuurt Zelenksy meteen het hele parlement naar huis. Zo zorgt hij voor nieuwe verkiezingen. Handig, want zijn partij had daar nog geen zetels. En daarnaast vindt -ie degenen die er tot dan toe zaten, toch allemaal zakkenvullers. Ook zegt Zelensky dat hij tot die tijd altijd alles deed om mensen aan het lachen te maken. Maar vanaf dat moment wil hij er alles aan doen om de Oekraïners niet te laten huilen.

‘Ik verlaat Oekraïne niet’

Zelensky wil graag een betere band tussen zijn land en Europa. Hij maakt er geen geheim van dat hij lid wil worden van de NAVO en de EU. Een doorn in het oog van de Russische president Poetin. Sinds de Russen zijn land binnenvielen, is Zelensky president van een land in oorlog. Westerse landen roept hij op om zijn land te steunen, zijn inwoners roept hij op om te vechten voor hun land. Zelf zegt hij dat hij Oekraïne niet zal verlaten. Zéker niet voor Vladimir Poetin.

Anderen lazen ook: Deze lezers helpen mensen uit Oekraine

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook