Foto: Rijksdienst voor cultureel erfgoed
Uitgelegd

Wie waren de Romeinen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is een bijzondere vondst: in het oosten van Gelderland vonden wetenschappers een heilige plek uit de tijd van de Romeinen. Zo'n complete vondst werd nog nooit in Nederland gedaan. Drie vragen en antwoorden over dit volk uit de oudheid. 

1. Wat is er gevonden?

Tijdens het zoeken naar klei in de grond bij Herwen-Hemeling, vonden onderzoekers eind vorig jaar resten van een tempelcomplex uit de Romeinse tijd. Het zoeken naar klei werd direct gestopt en wetenschappers zochten verder. Zij vonden resten van altaren, godenbeelden, offers, tempels en beschilderd pleisterwerk. En dat zag er allemaal nog erg goed uit. Waarschijnlijk werd de heilige plek vooral gebruikt door Romeinse soldaten in de eerste tot de vierde eeuw. Er werden namelijk ook harnassen en wapens gevonden. De vondsten zijn vanaf vrijdag te zien in museum Het Valkhof in Nijmegen.

2. Waar lag het Romeinse Rijk?

Het Romeinse Rijk liep door delen van Noord-Afrika, Turkije, Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk, België en meer landen. De noordgrens lag middenin Nederland, bij de Rijn. Het stuk onder de rivier was Romeins. Daarboven woonden allerlei Germaanse en Keltische stammen. Natuurlijk wilden de Romeinen ook die stukken hebben, maar de stammen waren te sterk. En dus bleven ze steken bij de Rijn. Dat was ook een fijne grens: de rivier was goed te verdedigen en handig om spullen over te vervoeren.

In Nederland woonden vele duizenden Romeinse soldaten. Ze bouwden wachttorens en kastelen langs de Rijn om hun rijk te verdedigen. Hun leger was oersterk: de soldaten waren flink getraind en vochten samen als groep. Ze droegen luxe pakken met blinkende helmen, schilden en zwaarden. Omdat soldaten best goed verdienden en het aanzien gaf, sloten velen zich bij het leger aan. Dat werd dus steeds groter.

De tekst gaat verder na de foto.

Rijksdienst voor cultureel erfgoedEen gevonden altaar. Foto: Rijksdienst voor cultureel erfgoed

3. Wat heeft Nederland aan de Romeinen gehad?

De Romeinen brachten veel nieuwe dingen mee. Ze legden goede wegen aan, zodat hun soldaten door het rijk konden reizen. Ze bouwden huizen van steen en dakpannen en luxe villa’s. Ze legden zelfs een soort vloerverwarming en riolen aan. Dat terwijl andere stammen nog in de bosjes plasten. De Romeinen brachten ook medicijnen, doktersinstrumenten, scharen en spiegels mee. In badhuizen verzorgden ze zich.  

De Romeinen namen nieuwe vruchten mee, zoals vijgen, druiven en perziken. Maar ook kippen en konijnen. Ook spiegels, messen, lepels en glas waren nieuw voor de Germanen. Die namen veel gewoontes over van de Romeinen. Ook het betalen met geld. Voor die tijd ruilden ze hun spullen. Rond 400 na Christus begonnen de Germanen het Romeinse Rijk aan te vallen. Ze wilden hun gebied terug. Dat lukte: de Romeinen trokken zich terug.

Anderen lazen ook: 5x bijzondere archeologische vondsten in Nederland

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook