Wie was Alfred Nobel, de man van de Vredesprijs?

Wie was Alfred Nobel, de man achter de Vredesprijs?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Het is misschien wel de belangrijkste prijs op aarde: de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag wordt-ie uitgereikt aan ICAN, een organisatie die zich inzet tegen kernwapens. Maar wie is de man eigenlijk naar wie deze belangrijke prijs is vernoemd?

Het lijkt bijna een grap: de Nobelprijs voor de Vrede is bedacht door de man zijn hele leven met dynamiet en andere explosieven werkte! Alfred Nobel is zijn naam. De man uit Zweden leidde een bijzonder leven.

Alfred Nobel werd in 1833 geboren in Stockholm en was geïnteresseerd in bouwen en techniek. Dat kwam vast door zijn vader: die was uitvinder en architect. 

Explosieven

Alfred begon een studie over explosieven en wilde nieuwe vormen bedenken. In de fabriek van de familie Nobel vonden regelmatig ongeplande ontploffingen plaats. In 1864 ging dat mis. Zijn jongere broer Emil en een aantal werknemers kwam om het leven. Drie jaar later vond Alfred een nieuw soort explosief uit: dynamiet. Met deze uitvinding werd hij schatrijk. 

Wie was Alfred Nobel, de man van de Vredesprijs?

Erg negatief

Door zijn uitvinding kon Alfred veel reizen. Maar op 13 april 1888 kreeg hij de schrik van zijn leven. Hij was in Parijs en sloeg een krant open. Daarin las hij dat hij was overleden! Dat was natuurlijk een foutje. Een journalist had Alfred verward met diens broer Ludvig. Maar in de krant schreven ze erg negatief over Alfred. Want rijk worden met explosieven, dat is toch hartstikke slecht?

Prijzen

Zo wilde Alfred niet herinnerd worden. Daarom besloot hij dat, als hij zou overlijden, zijn geld moest gebruikt worden om prijzen uit te reiken. Voor uitvindingen op het gebied van de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde, maar ook voor de vrede.

Op 10 december 1896 stierf Alfred in Italië. Op die dag, de dag van Nobels overlijden, worden nu elk jaar de Nobelprijzen uitgereikt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Belangrijke tv-prijs voor Anti Pest Club.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oepsie... Oeps foutje! VERWARRING!!!!!

dit is een heel duidelijke taal Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps