ANP Le Pen en Macron

Wie wordt de nieuwe Franse president?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Wie wordt de nieuwe Franse president? Dat mag het Franse volk kiezen. Zondag was de eerste ronde van de verkiezingen. Er zijn twee kandidaten door naar de volgende ronde.

De Franse presidentsverkiezingen bestaan uit twee rondes. Zondag mochten de Fransen voor de eerste ronde naar de stembus. De meeste stemmen gingen naar de kandidaten Emmanuel Macron (links op de foto) en Marine Le Pen (rechts op de foto). Zij zijn allebei door naar de tweede ronde.

Macron kreeg 23.75% van de stemmen en Le Pen 21.53%. Daarna kwamen kandidaten Jean-Luc Mélenchon en François Fillon met 19.91% en 19.64% van de stemmen.

Wie zijn de kandidaten?

Wat willen de presidentskandidaten eigenlijk? Emmanuel Macron (39) wil minder regels voor bedrijven, meer mensen aan werk helpen, een beter loon voor leraren en kleinere schoolklassen. Hij vindt de Europese Unie belangrijk en wil meer samenwerken met andere landen.

Le Pen (48) wil juist mínder met de Europese Unie te maken hebben. Als zij president wordt, mag Frankrijk nóg een keer kiezen: of het land bij de Europese Unie wil blijven, of net als Groot-Brittannië eruit stapt. Le Pen wil minder vluchtelingen in Frankrijk toelaten en wil paspoortcontroles bij de grens invoeren.

Het blijft nog even spannend wie van deze twee kandidaten gaat winnen. De tweede ronde van de verkiezingen is op zondag 7 mei. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps