Beeld: ANP
Uitgelegd

Wie wordt de nieuwe Franse president?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Frankrijk gaat weer naar de stembus. De strijd gaat zondag verder tussen de huidige president Emmanuel Macron en Marine le Pen. Wie zijn zij?

Foto: REXEmmanuel Macron (44)

Partij: La République En Marche!
Voor: Europa en economische groei

Macron is sinds 2017 president van Frankrijk. Hij wil het land onafhankelijker maken door bijvoorbeeld minder energie uit andere landen te halen. En meer in te zetten op kern- en groene energie. Ook wil hij dat Fransen meer gaan werken. Er moeten meer banen komen. En ze moeten later met pensioen gaan. Ook moet er meer geld naar zorg en onderwijs, vindt hij.

Weetje: Zijn ouders, broer en zus zijn alle vier arts. Macron pakte het wat origineler aan: hij werd president van Frankrijk!

Foto: AFPMarine Le Pen (53)

Partij: Rassemblement National
Voor: Frankrijk en de ‘gewone’ Fransen

Le Pen wil de Franse wet boven de Europese zetten. Ze wil opkomen voor de Fransen met weinig geld. En voedsel, energie en benzine goedkoper maken. De leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, moet niet omhoog, vindt zij. Haar partij wordt gezien als radicaal-rechts. Mensen met een Frans paspoort wil ze voorrang geven op werk en huizen. Ook wil ze migranten makkelijker kunnen uitzetten. Zelfs als ze gevaar lopen in hun eigen land.

Weetje: De vader van Marine is de oprichter van de partij. Toen zij in 2011 het stokje overnam, zette ze hem eruit! Hij was toch iets té extreemrechts, vond ze.

Anderen lazen ook: Verkiezingen voor verbeteringen op school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook