AFP
Uitgelegd

Wie zit er achter ontplofte gasleidingen in de Oostzee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Bij twee belangrijke gasleidingen in de Oostzee bij Zweden en Denemarken zijn drie lekkages ontdekt. Volgens experts moet dit expres zijn gedaan. Maar door wie? En waarom? 

De nu kapotte leidingen lopen van Rusland naar Duitsland. Omdat er ook krachtige ontploffingen zijn gemeten in het gebied, lijkt het er sterk op dat er opzet in het spel is. Des te meer omdat de pijpen heel diep onder water (zeventig a tachtig meter) liggen en de lekkages erg groot zijn.  Wie er achter de ontploffingen zit, is nog onbekend.

Geen mensen in gevaar

Er zijn geen mensen in gevaar gekomen door de lekkages. Ook is er nu niet meteen een tekort aan energie, omdat de leidingen niet in gebruik waren. Wel zaten ze vol gas.

Het Deense leger heeft een video gedeeld waarin je de gaslekken kunt zien boven het water:

Wie o wie?

De grote vraag is nu: wie zit hier achter? Volgens Denemarken en Zweden waren de explosies buiten hun grondgebied. Daarom denken ze niet dat het om een aanval op hun land gaat. Sommige experts denken dat Rusland achter de explosies zit, al is het hun eigen gas dat er door loopt. Volgens deze experts zou Poetin chaos willen creëren in Europa. En een waarschuwing willen geven: 'als jullie me blijven tegenwerken in Oekraïne, komt er geen gas meer uit Rusland naar Europa'. Maar andere deskundigen vinden het helemaal niet logisch dat Rusland z'n eigen leidingen zou opblazen. De leidingen hebben Rusland namelijk tien miljard euro gekost en jaren om te bouwen. 

Onderzoek

De Europese gasprijs ging gisteren al flink omhoog door de lekkages. Op dit moment is het onderzoek naar de ontploffingen in volle gang.

Anderen lazen ook: Poetin wil meer Russen naar Oekraïne om te vechten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook