Geert Wilders rechtbank

Wilders: wel schuldig, geen straf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

'Willen jullie meer of minder Marokkanen?' Dat vroeg PVV-leider Geert Wilders in 2014 aan zijn fans. 'Minder, minder!' riepen ze in koor. Maar mocht Wilders dat wel zeggen? De rechter vindt van niet.

Veel mensen voelden zich beledigd door de vraag van Wilders en deden aangifte tegen de politicus. Daarom kwam er een rechtszaak tegen hem. Vrijdag zei de rechter wat hij van de opmerkingen van de PVV-leider vond.

Vrijheid van meningsuiting

In Nederland mag je bijna alles zeggen wat je wilt. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Maar je mag geen groepen beledigen omdat ze bijvoorbeeld iets anders geloven, of ergens anders zijn geboren. En je mag ook geen groepen buitensluiten.

Strafblad

Geert Wilders heeft dat volgens de rechter wel gedaan. Daarom is hij schuldig. Toch krijgt hij geen straf, omdat het schuldig genoemd worden volgens de rechter al genoeg straf is. Ook krijgt Wilders nu een strafblad. Dat is vervelend voor hem, want daarmee kan hij bijvoorbeeld minder makkelijk naar de Verenigde Staten reizen of ander werk vinden.

‘Knettergek’

Wilders wil dat een andere rechter naar de zaak kijkt en gaat daarom in hoger beroep. Hij was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar noemde het oordeel op Twitter ‘knettergek’. Eerder zei hij al dat hij zich door niemand tegen laat houden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook