Foto Theo Audenaerd

Wildplukken: hoe doe je dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Als je goed om je heen kijkt, is de natuur één grote supermarkt. Zeker in de herfst kun je in het wild allerlei lekkernijen plukken. Toch, professioneel wildplukker Gydo van der Wal? 

‘Wildplukken kan eigenlijk altijd’, zegt Van der Wal van Buit - eetbare natuur. ‘Maar het leuke van de herfst is dat de natuur dan veel verschillende dingen te bieden heeft.’ Lees en kijk maar mee. En sla zéker de tips aan het eind van dit stuk niet over! Het is oh-zo belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. 

Tamme kastanje 

Van der Wal: ‘De tamme kastanje vind je volop in parken en bossen. Maak er een uitje van en ga op zoek. Met de gevonden kastanjes kun je veel doen. Ermee knutselen bijvoorbeeld, maar je kunt ook een vuurtje maken en ze poffen. Dan heb je een heerlijke zoete snack.’ 

‘Tamme kastanjes zijn supergezond. Ze zitten vol vitamine B en E, kalium, zink en foliumzuur. Je kunt ze pellen en rauw eten. Maar je kunt ook een vuurtje maken en ze poffen. Snijd dan wel eerst een kruis onder in noot. Zo voorkom je dat ze ontploffen.’ 

Let op

Je hebt ook wilde kastanjes. De zijn erg bitter en niet eetbaar. Ze hebben een bolster met korte stekels die niet zo prikken. Tamme kastanjes hebben een bolster met een heleboel lange, fijne stekeltjes. Ze lijken een beetje op een egel. Deze eetbare kastanjes hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.  

Paddenstoelen 

Voor alles wat je wildplukt geldt: weet wat je doet. Helemáál bij paddenstoelen. ‘Als je ze wilt plukken is het goed om (zéker in het begin) met een ervaren wildplukker op pad te gaan’, vertelt Van der Wal. Sommige zijn heerlijk, maar er zitten ook gemenerds tussen.  

‘Paddenstoelen uit de familie van de boleten zijn de makkelijkste groep om mee te beginnen. Je herkent ze heel makkelijk. Ze hebben een steel en een hoed met gaatjes of buisjes daaronder. Ze groeien in de buurt van bomen. Hun schimmeldraden zijn namelijk vergroeid met boomwortels.’ 

Boleten smaken vlezig en nootachtig. Als je ze bakt, lijken ze een beetje op biefstuk. Er zijn veel verschillende soorten. De meest voorkomende is de kastanjeboleet. Eekhoorntjesbrood hoort ook bij de boleten. Veel wildplukkers zijn daar dol op. Dat heeft een dikke bruine hoed die wel dertig centimeter kan worden. De onderkant ziet er sponsachtig uit.

Een boleet op de Veluwe. Onder de foto gaat de tekst verder! 

Een boleet op de Veluwe. Foto RWJ-PUBLISHING

Belangrijk!

Pluk alleen boleten met een bruine hoed en laat die met rode stelen en rode onderkant staan. De zeldzame, maar giftige satansboleet moet je zéker niet hebben. Die herken je aan z’n witachtige hoed, rode steel en rode buisjes aan de onderkant. Je gaat er niet dood aan, maar je kunt er wel behoorlijk ziek van worden.

Noten 

‘De hazelnoot kun je zo van de boom eten. Neem een notenkraker mee en smullen maar.’ Er zijn hazelnoten van hazelaars en hazelnoten van de hazelnotenboom. De hazelnootboom is een hoge boom die je in het bos vindt. De hazelaar is een vrij grote struik met meerdere stammen. Die kun je ook tegenkomen in het bos, maar nog vaker in parken. 

‘Ook walnoten (van de walnotenboom) kan je pakken en pellen. Gedroogd smaken ze het lekkerst. Je kunt ze thuis zo’n twee weken op een krant leggen en daarna uit de schil halen. Als je de walnoten schudt en de vrucht die erin zit schudt mee, dan zijn ze goed gedroogd.’ 

Duindoornbesjes 

‘De duindoorn, een struik die in de duinen groeit, kleurt in de herfst oranje door zijn besjes’, aldus Van der Wal. Veel trekvogels eten ze graag. Ze zijn precies rijp als duizenden zangvogels langs de duinen vliegen op weg naar exotischer gebieden om te overwinteren. Snavelen ze wat van die besjes, dan vliegen ze weer vol energie én vitamine C verder. 

‘Wil je de besjes plukken, neem dan een goede snoeischaar en handschoenen mee. De duindoorn is namelijk nogal stekelig. Haal ongeveer tien centimeter van een takje af en leg het in de vriezer. Dan worden de besjes hard, waardoor je ze er makkelijker af krijgt. Een ander voordeel is dat de zure besjes in de vriezer iets zoeter worden. Handig als het (nog) niet gevroren heeft.’ 

Lekker! 

Doe de besjes in je havermoutpap of yoghurt. Of maak er je eigen jam mee (met wat extra suiker voor de smaak). 

Zeewier 

Ben je toch aan de kust, pik dan meteen wat zeewier op. ‘Dat klampt zich vast aan stenen of rotsen. Zoek een piertje op en je kunt aan de slag. Je kunt zeewier langs de hele Nederlandse kust vinden. Een goede spot om het te rapen is langs de zeedijken op Vlieland, langs de glibberige waddenkant.’  

Alle zeewieren zijn eetbaar. Maar pluk het alleen als het nog vastzit en dus vers is. Bij een haven, met al zijn boten, kun je beter niet plukken. Als het wier vers is, voelt het meestal stevig aan. Online vind je veel recepten met zeewier! Wat dacht je van drogen en frituren tot chips?

Zeewier op het strand van Renesse. Onder de foto gaat het artikel door.

Zeewier op het strand van Renesse. Foto Venema Media

Hoe te plukken in het wild 

Wildplukken is leuk, maar er zijn regels. Dieren hebben al dat lekkers uit de natuur het hardst nodig. En vergeet je eigen veiligheid niet. Ga (zeker in het begin) mee met een ervaren wildplukker. Die kan  jou helpen je aan onderstaande regels te houden.  

Champignonbakje 

Laat genoeg over voor de dieren. Houd het bij een champignonbakje vol. 

Zoek het uit 

Pluk alleen op plekken waar je mag komen en blijf zoveel mogelijk op de paden. Zoek dat van tevoren goed uit en bekijk welke regels er in dat gebied gelden. 

Weet wat je plukt 

Ten eerste om jezelf te beschermen tegen soorten waar je (heel) ziek van kunt worden, of zelfs dodelijk zijn. Zorg er ook voor dat je geen soorten plukt die zeldzaam zijn. En zorg ervoor dat je altijd iets laat staan van wat je plukt. 

Te gast 

Graaf geen hele planten uit, maar pluk een paar blaadjes per plant af. Vertrap geen bijzondere begroeiing. Stoor geen dieren en houd de natuur heel. Zo blijft de natuur van iedereen! 

Anderen lazen ook: Dit zijn de mooiste natuurfoto's van kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook