Foto: Aymila, Ravi, Mijntje en Iglaas

Winnaars Vakkanjers: 'Laat olifant schrikken van een bij'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Hoe zorg je ervoor dat mensen en dieren elkaar niet in de weg zitten? Voor dat probleem van WNF bedachten 150 scholen een technische oplossing, tijdens de wedstrijd Vakkanjers junior. De Tweemaster uit Barendrecht won met hun idee voor de Holofant: een hologram om olifanten te beschermen. Vandaag werden ze op school verrast met een beker.

Olifanten in Azië en Afrika hebben hulp nodig, vinden bedenkers Mijntje (12), Iglaas (13), Ravi (12) en Aymila (11). ‘Mensen nemen steeds meer ruimte in. Daardoor blijft er voor olifanten weinig over. Soms eten ze oogst op en worden ze afgeschoten’, vertelt Mijntje. En dus moeten de grijze reuzen gewaarschuwd worden voor ze een dorp in wandelen. Maar hoe doe je dat op een diervriendelijke manier? ‘Door ze te laten schrikken van bijen. Olifanten hebben een dikke, maar gevoelige huid en daardoor leren ze elkaar van jongs af aan dat bijen gevaarlijk zijn’, vertelt Iglaas. 

Zoemende bijen 

Echte bijen gebruiken is lastig. Maar een hologram kan natuurlijk wel! Mijntje: ‘In de buurt van een dorp kun je en paal met sensor plaatsen. Als een olifant langskomt, gaat een signaal naar de hologrammen. Die gaan dan aan, met zoemend geluid!’ De vier hopen dat de olifanten daardoor zo schrikken, dat ze weglopen. Volgens het WNF is dat een héél goed idee. Zij gaan er serieus naar kijken. Iglaas: ‘Als ons idee echt ergens gebruikt wordt, boek ik direct een reis naar Afrika!’ 

Anderen lazen ook: Afrikaanse olifanten in nood.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook