winter steeds korter

Winter wordt steeds korter, hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Brrr, de eerste officiële vorstdag is een feit. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar, alleen die eerste vorstdag komt steeds later in het jaar. Winters worden dus steeds korter. We leggen uit hoe dat komt.

In De Bilt wordt gemeten hoe warm of koud het is. Uit die metingen blijkt dat tot 1931 de eerste vorstdag gemiddeld op 21 oktober viel. De laatste dertig jaar viel die dag steeds op 2 november, twaalf dagen later.

Daar komt nog eens bij dat het voorjaar steeds iets vroeger begint. Bij een temperatuur van gemiddeld 15 graden in De Bilt wordt (volgens het KNMI) een lentedag gerekend. Tot 1931 viel die dag gemiddeld op 30 maart. Sinds 1988 is de eerste lentedag gemiddeld op 11 maart, negentien dagen eerder. 

Record verbroken

Het koude seizoen duurde eerst dus veel langer, namelijk zo'n 160 dagen. Nu is dat dus nog maar 129 dagen: de winterperiode is in totaal een maand korter geworden. En dat niet alleen. Er zijn ook veel minder écht koude periodes in ons land.

Dat de winter steeds korter wordt, en de zomers steeds langer, heeft allerlei gevolgen. Je ziet bijvoorbeeld dat planten en dieren anders reageren bij een winter zonder extreem koude dagen. En je ziet het ook aan de verkleuring van de bladeren aan bomen. Het bloei- en groeiseizoen dat verschuift waardoor je soms zelfs na kerst nog planten ziet bloeien. 

Anderen lazen ook: Hooikoorst in de winter, hoe zit dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat er iets aan gedaan moet worden,want de meeste kinderen die over dertig jaar geboren worden kunnen misschien nooit meer op echt ijs schaatsen Vraagtzichaf Oeps

Hoi kidsweek, als eerst vind ik het een hele leuke tekst (zoals altijd natuurlijk) Maar ik ben er in ieder geval aan gewend!
XxAmira

de kidweek is leuk Blij Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps