radio

Wist je dit al over 100 jaar radio?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat in Nederland het allereerste radioprogramma werd uitgezonden. Wist jij dit al over de radio?

1. De allereerste Nederlandse radio-uitzending was op 6 november 1919. De uitzending begon met een bekend soldatenlied uit die tijd: Turf in je ransel.

2. Heb je wel eens geprobeerd om met iemand te praten via twee blikjes die met een touwtje in de bodem met elkaar verbonden zijn? Een radio werkt ook zo. Het geluid wordt alleen niet omgezet in touwtrillingen, maar in radiogolven. Die worden opgepikt door een radio en omgezet in geluid.

3. Radio is enorm populair. Wereldwijd luisteren elke dag miljoenen mensen naar de radio.

4. In de Onvergetelijke Luisterlijst staan alle hoogtepunten uit 100 jaar Nederlandse radio. Je kunt er stemmen op je favoriete radiomoment: van grote nieuwsgebeurtenissen tot muziek en spelletjes. In de lijst staan waarschijnlijk veel programma's die je ouders of je opa en oma kennen.

5. In Beeld en Geluid in Hilversum kun je in de KinderRadioFabriek zelf radio maken. Je spreekt je eigen jingle in, presenteert het nieuws en kondigt muziek aan. Als je alles hebt gedaan krijg je zelfs een radiodiploma!

Anderen lazen ook: Radio dj's maken uitzending vanuit GTST.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook