Foto: Unsplash

Wist je dit al over het WK papieren vliegtuigjes gooien?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Een papieren vliegtuigje heb je vast wel eens door de lucht laten suizen. Maar wist je dat er ook een heus wereldkampioenschap in is? Dat wordt dit weekend gehouden in het Oostenrijkse Salzburg en twee Nederlanders zijn erbij.

Tijdens het WK strijden deelnemers om drie wereldtitels: de verste worp, de mooiste worp én de langste vlucht. Deelnemers krijgen van te voren tijd om het perfecte vliegtuigje te vouwen. Daarvoor mogen ze geen lijm, schaar of andere hulpmiddelen gebruiken. Enkel een A4’tje en hun vouwkunsten zijn toegestaan. Iedere kandidaat heeft twee kansen om een zo goed mogelijke score te behalen. Daarvoor mogen ze verschillende vliegtuigjes gebruiken.

Veel oefenen

Voor Nederland doen Hayo Smit (verste worp) en Pekka Päivärinne (langste vlucht) mee. Zij wonnen eind april het NK. ‘Als kind heb ik veel ervaring opgedaan met het vouwen en gooien van papieren vliegtuigjes’, vertelde Smit aan Red Bull, die de wedstrijd organiseert. ‘Het is dan ook hartstikke gaaf dat ik mezelf nu Nederlands kampioen mag noemen en naar het WK ga.’

Geen favoriet

De twee Nederlanders moeten daarvoor nog flink oefenen. Smit gooide op het NK een afstand van 16,50 meter, terwijl het huidige wereldrecord op 56,61 staat. Dat werd in 2019 gevestigd door de Amerikaan Jake Hardy. In datzelfde jaar gooide de Australiër Cameron Clark een vluchttijd van 13,33 seconden. Dat is bijna zes seconden langer dan Päivärinne tijd op het NK (7,34 seconden). Dus op papier zijn de Nederlandse kandidaten geen favoriet, maar je weet nooit hoe de wind waait…

Anderen lazen ook: Britse opa (95) is oudste man die op vliegtuig staat

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook