Illustratie: Flos Vingerhoets

Wist jij deze ijzingwekkende ijsweetjes al?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Tot nu toe heeft de winter zich nog ingehouden. Maar afgelopen week veranderde dat: ineens kwam er gure wind, sneeuw en ijs. Misschien komt er nog meer ijs, en dan kun je daar maar beter op voorbereid zijn. Met deze ijzingwekkende ijsweetjes kom jij deze winter goed beslagen... ten ijs! 

Wat is ijs precies?

IJs is niets meer dan bevroren water. Wanneer de temperatuur onder nul graden Celsius duikt, wordt water vast en heb je ijs. Dat kan ook ontstaan als er veel sneeuw op elkaar gedrukt wordt. Sneeuw bestaat namelijk uit water en ijskristalletjes. Als je lagen sneeuw dicht op elkaar drukt, ontstaat er ook ijs! In de bergen zie je veel van dit soort ‘landijs’.

Gevaarlijk ijs

In het water rond de Noordpool drijven duizenden ijsbergen. Dat ziet er mooi uit, maar die ijskoude bergen zijn ook gevaarlijk. Het beroemde schip Titanic zonk in 1912 nadat het op een ijsberg was gebotst.

Space-sneeuwballen

Niet alleen op aarde, ook ver in het heelal is ijs te vinden. Zo bestaan kometen voor een heel groot deel uit ijs. Deze enorme sneeuwballen smelten pas als ze dicht langs de zon komen. Ook op de planeet Mars is een soort ijs gevonden. Zou er dan toch buitenaards leven bestaan?

Foto: Pixabay

Raket

Een pak ijs buiten is lekker, maar een bak ijs in de vriezer is nog lekkerder! In Nederland eten wij gemiddeld zo’n zeven liter ijs per jaar per persoon. Wat ons favoriete ijsje is? Het raketje!

Sluwe vos

Sommige dieren zijn gek op ijs. Wat dacht je van de ijsbeer? Je zou het niet raden met zo’n naam. Maar ook de poolvos leeft graag op ijsvlaktes. Met zijn witte vacht zie je hem nauwelijks in de sneeuwwitte omgeving. Perfect om je prooi te verrassen!

Elke dag ijs

In Scandinavische landen wordt twee keer zoveel ijs gegeten als in Nederland. Op sommige plekken krijgen kinderen daar elke dag een ijsje op school. In die landen vinden ze ijs namelijk net zo gezond als een bakje yoghurt.

Anderen lazen ook: Sneeuwgezichten: de nieuwe online challenge.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Blij Juichen Duimomhoog Rentweg Oeps leuk artikel

Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper slecht

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps