wereld braille dag

Wist jij dit al over braille?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Hoe lees je als je blind bent? Met je vingers! Braille noem je dat. Elke letter bestaat uit kleine puntjes die je met je vingertoppen kunt voelen. Vandaag is het Wereld Braille Dag, wist jij dit al over het speciale alfabet?

1. Uitvinder braille

Louis Braille bedacht in 1829 het brailleschrift. Toen hij drie jaar oud raakte hij blind door een ongeluk. Op 10-jarige leeftijd ging de kleine Louis naar het Nationaal Instituut voor Blinde Kinderen in Parijs.

2. Boodschappen voor het Franse leger

In Parijs ontdekte Braille een speciaal 'nachtschrift' dat was ontwikkeld door een officier uit het Franse leger. Het was bedoeld om 's nachts boodschappen over te brengen aan het front. Op een raster van twaalf punten werden in reliëf codes aangebracht die in het donker voelbaar waren.

Waarschijnlijk bracht dit Braille op het idee om iets soortgelijks voor blinden te ontwikkelen. Toen hij vijftien jaar oud was ontwierp hij het brailleschrift. Het was gelijk al zo goed dat het later nooit meer veranderd is!

3. Speciale postzegels

TNT Post vierde in 2009 de 200ste geboortedag van Louis Braille met speciale braillepostzegels. Er werden twaalf verschillende zegels gemaakt met tekst én brailleschrift erop. Op iedere postzegel staan drie woorden van vijf letters. Bij ieder woord ontbreken er in de gewone tekst letters. Die staan in brailleschrift. De ontwerper van de postzegels wilde dat op deze manier mensen die wel kunnen zien het braille (beter) leren kennen. 

4. Wereld Braille Dag

Dat Wereld Braille Dag op 4 januari is, is niet toevallig. Het is namelijk de dag waarop de uitvinder van het brailleschrift is geboren. Het doel van Wereld Braille Dag is om het belang en de betekenis van braille onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

5. Begraafplaats voor Franse helden

In 1952 werden de stoffelijke resten van Louis Braille opgegraven en verplaatst naar het Panthéon in Parijs. Op deze begraafplaats liggen grote Franse 'helden' begraven.

Komt dit artikel je bekend voor? Dat kan kloppen, deze weetjes verschenen al eerder op Kidsweek.nl

Anderen lazen ook: Speciale Donald Duck voor blinde kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps