Wist jij dit al over de kokosnoot?

Wist jij dat dit bestond: De jaarlijkse 'Dag van de kokosnoot'? En die speciale dag viert de wereld vandaag! Waarom is deze tropische vrucht zo bijzonder? Dit zijn 6 weetjes over de kokosnoot. 

Door Redactie
Wist jij dit al over de kokosnoot?

1. Geen noot

Je leest het goed. De kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De tropische vrucht komt vooral voor in India, de Filippijnen en Indonesië en past in het rijtje thuis naast de perziken, pruimen en kersen. 

2. Wereldreizigers

Als een kokosnoot in het water valt, kan die eindeloos drijven. Soms wel meer dan honderd kilometer. En wanneer die bij een nieuwe kust is aangekomen, wortelt die zich in de grond. Als dat gebeurt, groeit er soms een nieuwe boom uit. Zo planten kokospalmen zich dus voort! 

3. Giga-veel kokosnoten

Een kokospalm kan stokoud worden. Soms wel ouder dan 100 jaar. En de palmen produceren zo'n 60 jaar lang kokosnoten met een giga-snelheid. Gemiddeld groeien er tussen de 80 en 120 kokosnoten per jaar aan. 

4. Razend populair

Kokosnoten zijn geliefd onder de mensen. Zo kan je met de kokosnoot koken en kun je de vrucht terugvinden in je eten en schoonheidsproducten zoals shampoo. In sommige landen stoppen mensen zelfs kokosolie in plaats van benzine in hun auto's om op te rijden. 

5. Ceremonies

In sommige Hindoestaanse culturen worden kokosnoten gebruikt om de geest te reinigen. Hoe dat werkt? De mensen gooien een kokosnoot op de grond waardoor die breekt. Dat staat symbool voor het breken van je ego. Zo is er weer ruimte voor nieuwe inzichten in het leven. 

6. Muziekinstrument

Ook de buitenlaag van de kokosnoot is bruikbaar. Naast drinkbekers en kokosnootschalen, worden er ook muziekinstrumenten van gemaakt. Denk aan een kokosnoot-schudder of een duimpiano. Deze klankenkastjes hoor je vooral in Afrika. 

Shutterstock