Kippen

Wist jij dit al over de vogelgriep?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na vijf maanden is Nederland nu officieel van de vogelgriep af. Goed nieuws voor alle kippen op boerderijen: zij mogen weer naar buiten!

De ziekte werd in november 2016 ontdekt op meerdere plekken in Nederland. Omdat het virus dodelijk is voor vogels, moesten alle boeren hun pluimvee (kippen bijvoorbeeld) binnenhouden. Ophokplicht, noemen ze dat. Op deze manier zou het gevaarlijke virus zich niet verder verspreiden.

Pluimvee Vogels

Wist je al dat:

- ... Er de afgelopen maanden in Nederland 727.500 dieren zijn doodgemaakt? De meeste daarvan waren besmet met het virus. Om het virus niet verder te verspreiden, moesten de 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels dood. Het is natuurlijk heel vervelend dat er zoveel dieren zijn afgemaakt, maar een andere optie was er niet. Als de vogels waren blijven leven, zouden er veel meer dieren doodziek worden.

- ... Er wel 144 verschillende soorten vogelgriep bestaan? De ene soort is gevaarlijker dan de andere. De variant die in Nederland heerste heet H5N8, een gevaarlijke soort. Ook in andere landen in Europa werd deze vorm ontdekt. H5N8 wordt verspreid door wilde watervogels.

- ... H5N8 niet gevaarlijk is voor mensen? Besmette vogels worden er erg ziek van of gaan dood. Maar wij krijgen er hooguit een griepje van. Koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en kans op een oogontsteking.

- ... Mensen het virus wél kunnen verspreiden? Maar dan wel alleen als de personen zowel de dieren als elkaar aanraken. Dieren kunnen elkaar natuurlijk ook rechtstreeks besmetten. Bijvoorbeeld door direct contact, door de lucht of door besmette mest.

- ... Nederland weer mag handelen met pluimvee? Nu de vogelgriep helemaal weg is, mogen andere landen bijvoorbeeld weer ons kippenvlees en onze eieren kopen. Goed voor de Nederlandse economie!

- ... Dat het virus eigenlijk al drie maanden geleden helemaal weg was? De laatste besmette boerderij is dus al een hele tijd schoon. De regel is dat er daarna nog drie maanden moet worden gewacht. Maar nu is het dan zover: alle kippen mogen weer naar buiten.

kippen pluimvee

Nog meer weten over vogelgriep? Eerder schreven we het artikel Vogelgriep: wat is het ook alweer? al.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook