Beloega's of witte dolfijnen

Witte dolfijnen maken wonderlijke reis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Dat beloega's Little Grey en Little White hun vrijheid terug zouden krijgen, was al besloten. Maar hoe vervoer je dieren van meer dan duizend kilo van het ene werelddeel naar het andere? Nou, per hijskraan, vrachtwagen en sleepboot. 

Toen ze nog heel klein waren, werden Little Grey en Little White gevangen en naar een aquarium gebracht. Bezoekers konden voor geld naar de zeedieren kijken. Maar toen werd het aquarium verkocht. De nieuwe eigenaar was er op tegen om zulke grote dieren gevangen te houden.

Voetbalpoel

Little Grey en Little White mochten terug naar zee. Maar dieren die bijna tien jaar gevangen hebben gezeten, kun je niet zomaar vrijlaten. Ze weten niet meer goed hoe ze zich in de grote oceaan moeten redden. Daarom koos de eigenaar van het aquarium een speciale baai in IJsland uit als nieuw thuis voor de witte dolfijnen. Daar kunnen ze in een stuk zee zo groot als vijf voetbalvelden wennen aan hun vrijheid. 

Little Grey en Little White in hun nieuwe verblijf

Kleine reisjes, grote reisjes

Maar ja, hoe breng je zulke grote dieren van China naar IJsland? 'Die operatie duurde jaren', vertelt een verzorger op Instagram. Eerst maakten de dieren kleine tripjes om te oefenen, want in een vrachtauto in een hangmat bungelen, is voor zeedieren geen dagelijkse koek. En de reis kon niet beginnen zonder een reisgezelschap van dierverzorgers en vrachtladingen vis (iedere beloega eet wel vijftig kilo per dag). 

Dolfijn

En nu zijn Little Grey en Little White dan eindelijk 'vrij'. Maar wereldwijd leven er nog driehonderd witte dolfijnen in gevangenschap. 'We hopen dat we hun verzorgers kunnen overtuigen dat hun beloega beter af is in een natuurlijke omgeving', zegt een verzorger in het filmpje op Instagram. De reizigers lijken hun nieuwe thuis ieder geval dolfijn te vinden: 'Het is geweldig om ze samen te zien spelen in de zon.' 

Anderen lazen ook: Dolfijn terug in zee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook