Vluchtelingenkinderen in een kooi in Texas  Foto AFP

Woede over kinderen in Amerikaanse kooien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De Amerikaanse president Trump treedt hard op tegen vluchtelingen die het land binnen willen komen. Zijn grenspolitie haalt zelfs ouders en kinderen uit elkaar en stopt de kinderen in kooien. Waarom? En mag dit zomaar? Vier vragen en vier antwoorden.

Waar komen de mensen vandaan?
De meesten komen uit Zuid-Amerikaanse landen als Honduras, El Salvador en Guatemala. Hele gezinnen vluchten daar weg voor armoede en geweld van straatbendes. Via Mexico proberen ze de grens naar de Verenigde Staten over te steken. Daar hopen ze een beter leven op te kunnen bouwen. Sommige vluchtelingen melden zich bij de grenspolitie en vragen volgens de regels asiel aan. Anderen steken stiekem de grens over (illegale immigratie) en 'verdwijnen' ongezien het land in.Moeder en zoon, gevlucht uit Honduras, worden beschenen door de zaklamp van de grenspolitie die ze aanhoudt  Foto AFPWaarom wil Trump dit stoppen?
Volgens de Amerikaanse president zorgen de vluchtelingen voor meer misdaad in zijn land. Trump wilde een 'mooie grote muur' bouwen bij de grens om iedereen tegen te houden. Maar er is nog geen muur want er is geen geld. In april hoorde Trump dat er weer een paar honderd vluchtelingen door Mexico op pad waren naar de grens. Zijn regering bedacht een superstrenge maatregel die twee maanden geleden inging. Alle volwassenen worden gearresteerd. Ook wie asiel wil aanvragen. Zij moeten in een gevangenis hun rechtszaak afwachten.

Wat gebeurt er dan met de kinderen?
Zij worden in kooien gestopt in oude lege gebouwen. Dit weten we sinds zondag. Toen mochten een paar politici en journalisten komen kijken bij de opvang. Zij zagen vreselijke dingen. Gezinnen worden huilend van elkaar gescheiden. De kinderen moeten dag en nacht in de kooien blijven. Ze slapen op dunne matrasjes. Het licht blijft de hele nacht aan. Agenten houden de wacht. Zij mogen de kinderen niet aanraken of troosten. Zeker tweeduizend kinderen leven zo al twee maanden in de kooien.Begin april werd er in Mexico Stad al gedemonstreerd tegen het strenge immigratiebeleid van Trump  Foto AFPMaar dat mag toch helemaal niet?
Nee. Dit gaat tegen de mensenrechten in. Er komt dan ook van alle kanten kritiek op Trump. Zelfs politici uit zijn eigen partij, de Republikeinen, vinden de nieuwe maatregelen veel te ver gaan. En ook zijn vrouw Melania vindt het 'verschrikkelijk dat kinderen van hun ouders worden gescheiden aan de grens'.
 
Kinderrechtenorganisatie Unicef zegt het zo: ‘Kinderen zijn in de eerste plaats kinderen. Ongeacht waar ze vandaan komen. Zij hebben recht op bescherming en het recht om bij hun familie te zijn.’ De Verenigde Naties zijn woedend. De landenclub wil dat Trump stopt met het uit elkaar halen van gezinnen. Nu direct.

Anderen lazen ook: Trump blaast wapenafspraak met Iran op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het heel erg ik kan me het niet voorstellen zonder familie, in een kooi op een dun matras Vraagtzichaf Duimomlaag Duimomlaag

ik weet niet er moet wel iets over die illegalen doen maar niet zo

Dit is echt erg!!!! Oeps Duimomlaag Rentweg het zijn gewon kinderen!! In KOOIEN.

Dit is onmenselijk in een kooi?
Dat kan gewoon niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps