3D-geprint huis

Wonen in een geprint huis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Zou jij wel willen wonen in een geprint huis? Voor een groep mensen in Eindhoven is dit binnenkort niet langer een droom. Begin volgend jaar verhuizen zij naar hun 3D-geprinte huis. Vers van de pers!

De vijf huizen zijn gemaakt van beton en worden laagje voor laagje met een megagrote 3D-printer in elkaar gezet. De printer lijkt op een soort slagroomspuit. De eerste laag is nog zacht als de tweede laag erop komt, zo plakt het goed aan elkaar. Na een aantal lagen is het onderste gedeelte van het huis opgedroogd zodat de boel lekker stevig wordt. Het eerste huis is nog klein, maar het vijfde huis bestaat uit wel drie verdiepingen. Een hele klus dus. Maar die klus wordt niet alleen opgeknapt door de printer, vertelt projectontwikkelaar Rudy van Gurp. 'Er blijven nog steeds mensen nodig om de printer te besturen en de verschillende geprinte onderdelen aan elkaar te plakken.'

Voordelen

Volgens Rudy heeft een huis uit de printer veel voordelen. ‘Printen gaat veel sneller dan het bouwen van een normaal huis. We hebben veel minder losse onderdelen nodig. Dat scheelt tijd en is beter voor het milieu.’ Ook maak je met een 3D-printer makkelijker verschillende vormen. Stel je voor: geen saaie vierkante huizen, maar zeshoekige, ronde en stervormige huizen… De huizen in Eindhoven krijgen de vorm van ronde stenen. Binnenin de woningen komen wel rechte muren, zodat de nieuwe bewoners daar straks gewoon een kast tegenaan kunnen zetten. 

Toekomst

Dus kunnen we straks allemaal in een geprint huis wonen? Rudy denkt van wel. 'Geprinte huizen zijn volgens mij echt de toekomst. We moeten nog wel veel oefenen voordat we hele wijken kunnen printen, maar over vijf jaar moet het lukken!’

Anderen lazen ook: Guido (9) liet zijn eigen kunsthand printen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook