foto anp

Wordt burgemeester Piet de nieuwe president van Amerika?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Veel politiek gedoe in de Verenigde Staten deze week. Trump kon woensdag opgelucht ademhalen, want hij mag president blijven. En er waren spannende voorverkiezingen in de staat Iowa. Komende maanden wordt duidelijk wie het in november bij de verkiezingen tegen Trump op gaat nemen.

Tegenstanders van Trump waren afgelopen maanden een soort rechtszaak tegen hem begonnen. ‘Impeachment’ heet dat. Ze wilden hem afzetten omdat hij zijn macht misbruikt zou hebben in de verkiezingsstrijd. Maar dat plan mislukte. De meerderheid van de Senaat (een soort Tweede Kamer) stemde tegen en Trump mag dus blijven.

Democraten en Republikeinen

Trump wil graag president blijven. Hij is dus straks de kandidaat voor zijn partij: de Republikeinen. Hij gaat het opnemen tegen een kandidaat van de andere partij: de Democraten. Maar wie dat wordt, is nog onduidelijk.

Deze week begonnen de voorverkiezingen waarbij bepaald wordt welke Democraat dat gaat worden. Via een ingewikkeld systeem kiest elke staat (en dat zijn er vijftig!) zijn favoriete kandidaat. Degene die de meeste staten wint, neemt het straks tegen Trump op.

De drie kandidaten die de meeste kans lijken te maken zijn Bernie Sanders (78), Joe Biden (77) en Elizabeth Warren (70). Maar niets is nog zeker. Dat bleek deze week wel in Iowa.

Wachten, wachten, wachten

Daar liep tijdens de eerste voorverkiezing alles in de soep. Door een niet werkende stem-app duurde het heel lang voor de uitslag kwam. Nog steeds is het niet duidelijk wie gewonnen heeft. Onverwacht werd het een nek aan nek-race tussen de jongste kandidaat, Pete Buttigieg (38), en de oudste, Bernie Sanders. En dat hadden maar weinig mensen verwacht. 

Piet Boet-etsch-etsch 

Buttigiegs naam zorgt in elk geval voor veel verwarring. Hij heeft vorig jaar al stickers en T-shirts laten drukken met de uitspraak van zijn naam: ‘Boot-edge-edge’ op zijn Engels, ‘Boet-etsch-etsch’ dus voor ons. Zelf merkte hij ooit op dat zijn naam door anderen al op 167 verschillende manier was uitgesproken. Van Bodicheck tot Butt and Egg. Gelukkig mag iedereen hem gewoon ‘mayor Pete’ noemen. Burgemeester Piet dus. En straks misschien wel President Piet?

Anderen lazen ook: Trump kan ontslagen worden door rechtszaak.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps