De drie kuikens op het balkon. Foto: Jos Baart

Wordt de familie Oehoe Dier van het Jaar 2020?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2020? Wordt het de familie Oehoe?

Jos Baart uit België geloofde zijn ogen (bijna) niet toen hij het zag. Deze zomer leefde er een hele oehoe-familie op zijn balkon! En dat is heel bijzonder. De ‘familie oehoe’ in de plantenbak van Baart bestond uit vader, moeder en hun drie kuikens. Deze grootste uilensoort van Europa laat zich bijna nooit zien. In Nederland broeden ze zelden. Ze horen dan ook tot de bedreigde vogelsoorten. 

Diner: rat en duif

Voor Baart waren ze dé manier om het begin van de coronacrisis door te komen. Het eerste wat hij 's ochtends deed, was even door het raam kijken hoe het met ze ging. Overdag sliepen mams en de kuikens veel. 's Avonds zag hij de jongen hun diner (ratten en duiven) oppeuzelen als pap en mam waren gaan jagen. 

Uitgevlogen

Maar: na een paar weken werden de kuikens te groot. Keer op keer kukelden ze van het balkon. Geen pretje. Gelukkig wonen de kuikens nu in een dierenopvangcentrum. Pa en moe zijn uitgevlogen. In de opvang worden de jongen klaargestoomd om weer de natuur in te gaan. Helemaal op eigen houtje.

Goed doel: Natuurhulpcentrum Opglabbeek (België) 

button

Stem jij op de familie Oehoe?

Ga naar www.diervanhetjaar.nl en stem! Let op: je mag maar één keer stemmen. Als je dat doet, maak je automatisch kans op een jaarabonnement op Apenheul voor 2021.

Meer lezen over de Dier van het Jaar Verkiezing? Hier vind je al onze artikelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps