Wordt er bij jullie thuis meteen eten weggegooid?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Gooi jij meteen je eten weg als het over datum is? Of maak je vaak teveel eten klaar, waarna je de rest gewoon weggooit? Niet slim! Voedselverspilling is een steeds groter probleem aan het worden, maar het is makkelijk te voorkomen. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.

Een nieuwe campagne genaamd Hoe #verspillingsvrij ben jij? van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, wil mensen meer bewust maken van hoeveel eten er dagelijks wordt weggegooid. Hun doel? Om in 2030 de voedselverspilling te halveren. En jij kan daaraan bijdragen, als je deze tips volgt:

1. Maak precies genoeg eten

Als je eten voor jezelf maakt, zorg dat je dan precies genoeg maakt. Het is zonde om veel te veel te maken, als je weet dat je de restjes niet op gaat eten. Zorg bijvoorbeeld dat je een maatbeker gebruikt als je pannenkoeken gaat maken: dan maak je niet te veel beslag!

2 Juiste koelkasttemperatuur

Vraag aan je ouders op welke temperatuur hun koelkast staat: is het 6 of 8 graden? Dat kan nog wel wat lager! De beste temperatuur voor je koelkast is 4 graden. Bacteriën groeien dan minder snel en dus blijft je eten langer goed.

3 Gebruik je zintuigen: kijk, ruik, proef!

Het gebeurt vaak genoeg dat eten al over de houdbaarheidsdatum is, maar dat je het nog prima kan eten. Gebruik je zintuigen om te checken of je eten nog eetbaar is: kijk of het er goed uitziet, ruik eraan en proef een beetje.

Anderen lazen ook: Henrike over voedselverspilling.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Beste redactie,
Als ouder was ik zeer verbaasd bij het lezen van het advies om de koelkast lager te zetten naar 4 graden om de houdbaarheid van voedsel te verbeteren en zo voedselverspilling tegen te gaan? Dit kan toch niet de boodschap zijn voor de jongere generatie: verminder voedselverspilling, verhoog het electriciteitverbruik? Bovendien verliest vers voedsel geleidelijk zijn voedingswaarde voor zo ver ik weet, dus zou ik langdurig bewaren i.h.a. niet promoten. Neemt niet weg dat het verspillingprobleem zeker onderken, 1 van de oplossingen zoeken in een koudere stand van de koelkast thuis verbaast mij echter zeer.

Bedankt voor de reactie en goed dat u het opmerkt. De informatie hebben we bij het Voedingscentrum vandaan. Zij zeggen: 'Minder eten weggooien levert milieuwinst. Die winst is groter en scheelt meer in je portemonnee dan een koelkast die een graadje meer moet koelen.' Vandaar dat wij het hebben opgenomen in ons artikel. Of dat echt goed is uitgezocht weten we natuurlijk niet. We gaan het nog even verder uitzoeken, en eventueel het artikel aanpassen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps