EPA
Uitgelegd

Wordt Oekraïne lid van de Europese Unie?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Oekraïne wil heel graag lid worden van de Europese Unie (EU). Maar dat word je niet zomaar. Daarvoor moet een land aan een hoop strenge eisen voldoen. 

Waarom wil Oekraïne bij de EU?

In de Europese Unie werken 27 landen samen. Hoor je bij de club dan kunnen jouw inwoners zonder gedoe in een van de andere lidstaten wonen, werken of studeren. Ook kun je makkelijker spullen aan elkaar verkopen zonder extra belasting te betalen. Dat wil Oekraïne wel! Maar sinds de oorlog heeft president Zelensky nóg een extra reden om lid te willen worden. Door zich bij Europa aan te sluiten laat het land duidelijk zien dat het níet bij Rusland wil horen.

Hoe word je lid van de EU?

Dat is heel lastig. Als alle landen van de EU het erover eens zijn dát je lid mag worden, wordt een land eerst kandidaat-lid. Daarna moet je aan een hele hoop strenge regels voldoen. Een land moet z’n geldzaken goed op orde hebben en een echte democratie zijn. En de mensenrechten in jouw land moeten gerespecteerd worden. Sommige kandidaat-landen doen er tientallen jaren over om dit voor elkaar te krijgen. Zo staat Turkije al 23 jaar op de wachtlijst.

Hoe staat Oekraïne er nu voor?

Ook in dat land is nog veel werk aan de winkel als het gaat om corruptie en mensenrechten. En een land in oorlog mag ook niet toetreden tot de EU. Dat vandaag de EU-landen beslissen of Oekraïne kandidaat mag worden, is dan ook meer symbolisch. De landen willen laten zien dat ze Oekraïne steunen in de oorlog tegen Rusland.

Anderen lazen ook: Diana (9): 'Ik wil het liefst terug naar Oekraïne'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook