Foto: Coco Broeken
Uitgelegd

Wordt TikTok verboden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

TikTok verzamelt allerlei gegevens over je. Door nieuwe regels kunnen daar nog meer mensen bij. Politici maken zich zorgen en sommigen willen zelfs een verbod op de app. Kun je binnenkort dan geen filmpjes meer maken of kijken?

Hoe werkt TikTok?

Op veel social media zie je vooral wat je vrienden posten. Op TikTok werkt dat anders. Op de 'voor jou'-pagina kom je video's van allerlei mensen tegen. Welke filmpjes je tegenkomt, wordt bepaald door een algoritme. Door goed te kijken naar wat jij bekijkt en leuk vindt, kiest TikTok filmpjes uit die bij jou passen. Maar dat is niet het enige waardoor de app kan zien wat jij leuk vindt, ze verzamelen ook heel veel gegevens uit je telefoon.

Wat verzamelen ze allemaal dan?

Door TikTok te gebruiken geef je de app toestemming om allerlei gegevens over je te verzamelen. Je geeft toegang tot je camera en telefoon, wel zo handig om filmpjes te maken. Maar ze kunnen daarnaast bijvoorbeeld ook zien welke apps nog meer op je telefoon staan. Maar ook wat jij opzoekt op internet of wat je locatie is.

Waarom is dat erg?

TikTok is van een Chinees bedrijf. De regering van dat land gaat niet goed om met de privacy van de inwoners. Iedereen wordt daar in de gaten gehouden, onder andere door data te bekijken. En nu heeft TikTok vorige week de regels rondom privacy aangepast. Medewerkers mogen nu ook de gegevens van Europese gebruikers bekijken. Het is niet bekend wie daar precies bij kunnen en wat ze met al die data willen doen. TikTok zegt dat het geen gegevens doorgeeft aan de Chinese regering, maar dat neemt de zorgen niet weg.

Komt er dus een verbod?

Zover is het nog niet. Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering gaat eerst kijken of TikTok zich aan de Nederlandse privacyregels houdt. Doet de app dat niet, dan wil ze TikTok de tijd geven om dat te verbeteren.

Anderen lazen ook: TikTok-trend rond film Minions verboden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook