Xavi met zijn vader

Xavi (12) organiseert eigen voetbaltoernooi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In zijn buurt is veel te veel geweld, vindt Xavi (12) uit Amsterdam Zuidoost. 'Dat is veel te negatief', vindt hij. Daarom organiseerde hij zelf een voetbaltoernooi.

'Onze wijk komt vaak negatief in het nieuws omdat er veel wordt gevochten en gestolen. En dat vind ik niet leuk. Ik wilde zorgen voor iets positiefs', vertelt Xavi. De voetballiefhebber speelde zelf vier jaar voor Ajax en voetbalt nu voor FC Utrecht. Daarom hoefde hij niet lang na te denken hoe hij wilde helpen en besloot hij een voetbaltoernooi te organiseren. Voetballen voor Veiligheid, noemde hij het.

Hulp van voetballers

Samen met zijn ouders vroeg hij hulp aan de organisatie Swazoom. Zij helpen kinderen in de wijk en hielpen nu mee met de organisatie. Maar dat betekent niet dat Xavi zelf niks heeft gedaan. Hij zorgde voor de reclame voor het toernooi. 'Ik heb vooral reclame gemaakt via Instagram. En ik heb bekende voetballers gevraagd of ze mijn post wilden delen.' Javairô Dilrosun (uit het Nederlandse elftal) en oud-voetballers Edgar Davids en Urby Emanuelson deden dat bijvoorbeeld op Instagram Stories. 'Zij vonden het heel goed wat ik doe.' 

Drie tegen drie

Afgelopen weekend kwamen veertig kinderen uit het hele land naar Amsterdam voor het toernooi. Er waren veel meer aanmeldingen, maar door de maatregelen voor het coronavirus kon niet iedereen komen. Xavi bedacht zelf hoe die veertig voetballers tegen elkaar gingen strijden. 'Ik wilde dat we drie keer drie speelden. Er waren kleine ruimtes en daar kan je een behendige speler van worden.'  Xavi denkt blij terug aan het toernooi. 'Het was echt geweldig. Alle kinderen waren enthousiast.' Het probleem in zijn buurt is nog niet opgelost, maar Xavi geeft niet op. 'Ik wil nog veel meer toernooien gaan organiseren!'

Anderen lazen ook: Benjamin (10) organiseert Guus Meeuwis-concert.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook