Beeld ANP

Xi mag langer de baas van China blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De Chinese leider Xi Jinping mag vijf jaar langer de baas blijven. Dat is besloten op een grote partijbijeenkomst in de Chinese hoofdstad Peking. Wie is die Xi eigenlijk? 

Hij is de baas van éénvijfde van alle mensen op de wereld, maar toch weten we best weinig over hem. De Chinese president Xi Jinping is al elf jaar president én de baas van de enige partij in China: de communistische partij. Andere partijen zijn in China verboden.

Beetje saai

Xi geeft nooit interviews, doet niet aan social media en maakt zelden een grapje. Hij lijkt een beetje saai maar dat maakt Xi niets uit. Hij houdt zijn privéleven geheim maar is zelfverzekerd genoeg. Zo was het in zijn partij de afspraak dat leiders na tien jaar opstappen. Onzin, vond Xi: ‘Niemand is zo goed als ik dus ik blijf’. En dus kwam er een stemming in de partij. Iedereen stemde voor.

Streng

Niet zo gek dat niemand hem tegen durft te spreken want Xi is heel streng. Niet alleen voor criminelen of voor mensen die een beetje anders zijn, maar ook voor tegenstanders. Demonstranten belanden al snel in de gevangenis.

Eigenwijs

Ook over corona heeft Xi duidelijke en eigenwijze ideeën. Zo vindt hij strenge lockdowns nog steeds de beste manier om het virus te bestrijden. En dus zijn er weer veel scholen en fabrieken dicht. Daardoor gaat het niet zo goed met de economie. Protesteren heeft weinig zin want Xi vindt dat de lockdowns moeten. En dus zal er voorlopig weinig veranderen in China.

Anderen lazen ook: President China verbiedt Winnie de Poeh

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook