Harry and Meghan Foto Reuters

Yes, we do!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Al maanden kijken ze ernaar uit, de Britten die dol zijn op hun koninklijke familie. Nu is het bijna zover: zaterdag is Het Huwelijk. Prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36) geven elkaar het yes-woord. Wat gebeurt er die dag allemaal? H&M-feitjes op een rijtje.

kroontjeDe plechtigheid begint om 13.00 uur (Nederlandse tijd) in de kapel van Windsor Castle in het Britse Berkshire. Het favoriete kasteel van Harry’s oma, de Britse koningin Elizabeth (92). Er klinkt klassieke muziek van onder andere The Kingdom Choir en het 19-jarige cello-talent Sheku Kanneh-Mason.Windsor Castle Foto AFPkroontjeDe ceremonie is live te zien op de Britse tv. En bij ons ook, op NPO1.

kroontjeOver de trouwjurk zijn geen details bekend gemaakt. Traditie! Dat zou ongeluk brengen. Eén ding is wel zeker: er zal een pittig prijskaartje aanhangen. Het bruidsboeket is wel bekend. Daar zit vingerhoedskruid in. En pioenrozen, de lievelingsbloemen van de bruid.

kroontjeOm 14.00 rijdt het kersverse paar met een koets door Windsor zodat blije Britten hen kunnen toejuichen. Daarna keren ze terug naar het kasteel voor de receptie met speeches en een bruidstaart. Die smaakt naar citroen en vlierbloesem en is versierd met bloemen. Hopelijk is er genoeg voor de 600 gasten. Onder hen geen politieke kopstukken. Wel popsterren als de Spice Girls (Harry was als tiener groot fan van de Britse meidengroep), Elton John en Ed Sheeran. 

kroontjeHet is nog spannend of Harry’s opa er zal zijn. Prins Philip (96!) heeft begin april een heup-operatie gehad.

kroontjeH&M hebben ook nog ruim 2600 ‘gewone’ Britten uitgenodigd. Zij mogen alles van dichtbij meemaken, binnen de muren van het koninklijke landgoed.Twee Britten met H&M-maskers op bij het kasteel. Net echt! Foto ReuterskroontjeIn de avond is er nog een feest voor familie en vrienden in Frogmore House, een mooi buitenhuis in het prachtige park van het paleis. Daar zijn ook de verlovingsfoto’s van de tortelduifjes gemaakt. Door dezelfde fotograaf die nu hun trouwfoto’s zal schieten.

kroontjeDe geliefde prinses Diana is er ook een beetje bij. De moeder van Harry en zijn oudere broer William overleed in 1997 in Parijs. Haar auto crashte in een tunnel toen zij achtervolgd werd door fotografen van roddelbladen. Twee diamanten van Diana zijn verwerkt in de trouwring van Meghan.

kroontjeHarry en Meghan willen geen cadeaus. Ze vinden het fijner als de gasten geld geven aan één van de zeven goede doelen die ze hebben uitgekozen.Postzegel Harry en Meghan Foto EPAkroontjeBritse souvenirshops liggen al tijden propvol H&M-prullen. Koelkastmagneten, maskers, lepeltjes… You name it, they’ve got it. Voor wie koninklijk wil eten is er zelfs een compleet servies in korenbloemblauw. Boven de sierlijke gouden letters H&M prijkt een kroontje. Ook van goud. Dat spreekt.

kroontjeNormaal gaan de Britse cafés om een uur of elf dicht. Maar deze zaterdag mogen ze tot één uur ’s nachts openblijven. Hebben de Britten dus extra tijd om te proosten op het paar. Bijvoorbeeld met het speciaal gebrouwen biertje Harry & Meghan’s Windsor Knot.

kroontjeDe beveiliging alleen al kost zeker 34 miljoen euro. Er zijn honderden agenten en militairen. Er staan detectiepoortjes. En obstakels om een aanslag met een voertuig te voorkomen. Iedereen die Windsor inrijdt wordt gecontroleerd. Tassen worden doorzocht. En het is even een dagje verboden om boven Windsor te vliegen.

Zaterdag maken we een fotoverhaal over het huwelijk.

Anderen lazen ook: Mini-versie van huwelijk prins Harry en Meghan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Juichen Juichen Juichen Juichen Oeps Rentweg Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Rentweg Duimomhoog Duimomhoog Blij ik vind het leuk voor de familie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps