YouTube

YouTube pakt nepnieuws aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
susan schaeffer
Susan
Schaeffer

Is het echt gebeurd of is het nep? Vraag je je dat wel eens af als je een filmpje op internet bekijkt? YouTube gaat je helpen om het verschil te zien tussen nepnieuws en echt nieuws.

Op Facebook, Instagram en WhatsApp gaan veel nieuwtjes rond. Daartussen zit ook nepnieuws: nieuws dat niet waar is of niet helemaal klopt. Je weet daardoor soms niet meer wat je moet geloven. Facebook stuurt gebruikers daarom sinds kort tips om nepnieuws te herkennen. YouTube en WhatsApp gaan nu ook iets doen.

Waar of niet waar?

WhatsApp gaat doorgestuurde berichten een label geven. Boven het berichtje staat dan het woord ‘Doorgestuurd’. De bedoeling hiervan is dat mensen zich gaan afvragen of een bericht waar is of niet. Ze zien dan dat het bericht niet geschreven is door de afzender. Of het gaat helpen is nog de vraag. 

Betrouwbaar

Ook YouTube heeft problemen met nepnieuws. Bij een belangrijke gebeurtenis verschijnen er al snel nepfilmpjes waarin iemand je iets wijs probeert te maken. 

YouTube wil daarom bij groot nieuws voortaan de serieuze filmpjes bovenaan zetten. Bij sommige filmpjes zet YouTube straks een linkje naar Wikipedia. Daar kom je meer te weten over het onderwerp en kun je zelf bedenken wat je ervan vindt.

Kritiek

Er is ook kritiek op deze plannen. Sommigen zeggen dat de informatie op Wikipedia ook niet altijd klopt. Ook vragen mensen zich af hoe YouTube gaat kiezen welke filmpjes je als eerste ziet. En of bepaalde nieuwssites niet 'voorgetrokken’ worden. Het is dus nog even afwachten hoe de plannen uitpakken.

Wil je weten hoe je nepnieuws kunt herkennen? Lees dan deze 5 tips.

Anderen lazen ook: Geen straf voor jokken over je leeftijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

waarom ze dat doen. wij willen de echte nieuws

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps