Beeld shutterstock

Zó blijf je een beetje blij tijdens de lockdown

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het vandaag Blue Monday. Op de derde maandag van januari zijn mensen volgens wetenschappers extra somber. Goede voornemens zijn vaak al gesneuveld, de dagen zijn nog donker en het duurt nog lang voor er weer een vakantie of feestdag aan komt. Dit jaar is Blue Monday misschien nog wel extra zwaar vanwege de lockdown waar veel mensen meer dan genoeg van hebben. Hoe voorkom je dat je bang en somber wordt? Psycholoog Hannan Haddouch geeft tips.

Op Instagram en TikTok geeft Haddouch iedere week tips over hoe je tijdens deze coronacrisis de moed erin houdt. Ze merkt dat veel kinderen het zwaar hebben. Haddouch: ‘Veel ouders deden bij de eerste lockdown heel erg hun best, maar zij zijn het nu ook spuugzat en zijn gewoon moe. Daardoor is sfeer thuis niet bij iedereen even fijn.'

 

Ook merkt ze dat veel kinderen best bang zijn voor corona. ‘Dat is ook helemaal niet erg want angst is een heel belangrijke emotie. Maar probeer wel te snappen waar je precies bang voor bent en praat erover met bijvoorbeeld je ouders of je juf. Bedenk ook dat iedereen even wat gevoeliger is. Ik voel me zelf bijvoorbeeld heel ongemakkelijk en bang als ik boodschappen doe.’

De belangrijkste tips van Haddouch:
 

- Ga iedere dag minimaal één uur in daglicht naar buiten.

- Probeer een nieuwe hobby uit (‘Zelf heb ik een longboard gekocht tijdens de eerste lockdown’).

- Vraag ook eens aan je ouders hoe het met hun gaat.

- Bedenk een manier om de sfeer thuis leuker te maken. Een disco-avond of een zelfgemaakt spel? Of een filmavond gezellig aankleden met de kerstlichtjes die er nog staan?

- Pas op voor teveel informatie. Check het coronanieuws alleen op betrouwbare sites (bijvoorbeeld die van Kidsweek en het Jeugdjournaal) en niet te vaak op een dag.

- En het allerbelangrijkste: blijf bewegen! Pas op dat je niet de hele dag op je telefoon zit en gebruik TikTok vooral als aansporing om zelf actief te worden.

Anderen lazen ook: 6 vragen over de veiligheid van een corona-vaccin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps