Zaak MH17 gaat verder: waar gaat het over?

De rechtszaak over de ramp met vlucht MH17 is, na maanden stilte, weer verder gegaan. Er zijn vier verdachten in beeld. Maar wat gebeurde er ook alweer met de MH17? En waar gaat de rechtszaak over? We praten je bij in vier stappen.

Zaak MH17 gaat verder: waar gaat het over?

‘Het lijkt erop dat de MH17 is neergeschoten. We willen de onderste steen boven krijgen.’ Dat zei premier Rutte in 2014, vlak na de ramp. Het onderzoek leidde tot een van de grootste rechtszaken ooit in ons land. Die begon in maart van dit jaar. Een belangrijk moment voor veel nabestaanden, die zo graag de waarheid boven tafel willen krijgen.

Stap 1: De ramp 

In juli 2014 stortte vlucht MH17 neer in Oekraïne. Het vliegtuig was onderweg vanuit Schiphol naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om. Daarvan kwamen er 196 uit Nederland. Al snel werd duidelijk dat het vliegtuig met een raket beschoten was. In Oekraïne was er op dat moment een opstand van Oekraïense rebellen die bij Rusland wilden horen en al jaren vochten tegen het Oekraïense leger. 

Stap 2: Het onderzoek 

Er werd een groot internationaal onderzoeksteam opgezet om uit te zoeken wat er gebeurd was: het Joint Investigation Team (JIT). Drie jaar geleden liet dit team weten aanwijzingen te hebben dat de raket een zogeheten Buk was. Hij kwam uit Rusland en was afgeschoten vanuit een Oekraïens plaatsje dat in handen was van rebellen die aan de kant van Rusland stonden. Maar er waren ook nog veel vragen. Wie had geschoten? Wie gaf de opdracht? Het JIT ging door met onderzoeken en deed een oproep aan getuigen, ook in Oekraïne, om zich te melden. 

Stap 3: Vier verdachten 

Die oproep hielp. Er zijn nu officieel vier verdachten. Drie uit Rusland, eentje uit Oekraïne. Dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld, zou blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek. 

Stap 4: De rechtszaak 

De rechtszaak begon officieel in maart dit jaar. Zonder de verdachten, want Rusland wil de mannen niet uitleveren aan Nederland. Of ze ooit gearresteerd zullen worden, is nog maar de vraag. Omdat de zaak zo ingewikkeld is, kan het bij elkaar wel jaren duren. Tussendoor worden er steeds pauzes genomen. Eén van de verdachten heeft wel twee advocaten gestuurd. De laatste pauze was bedoeld om hen de tijd te geven om het enorme dossier van de zaak te lezen.