Nijlpaard

Zambia wil af van tweeduizend nijlpaarden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

In het South Luangwa National Park in het Afrikaanse land Zambia leven heel veel nijlpaarden. 'Te veel', zegt de Zambiaanse minister van Toerisme Charles Banda. Zijn oplossing? Duizenden nijlpaarden moeten worden neergeschoten.

'In het park leven meer dan dertienduizend nijlpaarden, maar het gebied is slechts geschikt voor vijfduizend', zei Banda volgens nieuwsdienst ANP. 'Te veel nijlpaarden zijn een bedreiging voor andere soorten in het natuurpark.'

Maar waarom mogen de nijlpaarden niet gewoon verhuizen? Banda legt uit: 'Het zou erg duur zijn om de nijlpaarden naar andere wateren te verplaatsen. Op dit moment is het doden van de dieren de enige optie.' Het plan is om er tweeduizend te doden in de komende vijf jaar.

Protest

Twee jaar geleden kwam Zambia ook al met dit plan. Toen werd er zoveel geprotesteerd door dierenbeschermingsorganisaties dat het toch niet doorging. Nu probeert het land het echter weer opnieuw. En weer komen de organisaties in opstand. Zo schrijft de Britse organisatie Born Free op haar website dat Zambia geen wetenschappelijk bewijs heeft dat er te veel nijlpaarden in het park wonen. Zij denkt dat het land het teveel aan nijlpaarden gewoon als smoesje gebruikt zodat jagers binnenkort een nijlpaardenkop in hun huiskamer kunnen hebben hangen. Of het Born Free gaat lukken om de nijlpaardenjacht weer tegen te houden, moeten we afwachten.

Anderen lazen ook: Nijlpaard Fiona kust kleuter via de ruit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook