Foto: Shutterstock

Zangvogels rond de evenaar hebben meer kleur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een opvallende ontdekking in de wereld van de zangvogels. Volgens onderzoekers hebben zangvogels die in tropische gebieden leven, meer kleur dan zangvogels op andere plekken. Fiet fiet!

De oude Engelse bioloog Charles Darwin riep het al in de negentiende eeuw. Maar pas nu is het wetenschappelijke bewijs voor zijn theorie er ook echt: zangvogels rond de evenaar zien er een stuk kleurrijker uit dan zangvogels elders op de wereld. Onderzoekers van de universiteit van Sheffield komen tot deze conclusie

4500 opgezette vogels gefotografeerd

Om dat te bewijzen, vergeleken onderzoekers de kleuren van meer dan 4.500 zangvogelsoorten van over de hele wereld met elkaar. Daarvoor maakten ze foto’s van opgezette vogels van het Britse Natural History Museum.

In het filmpje hieronder zie je hoe dat ging. Onder het filmpje gaat de tekst verder.

30% meer kleur

Van elke soort werden zes foto’s gemaakt, op precies dezelfde manier. Zo werden de kleuren van hun verenkleed goed zichtbaar. Vervolgens werden meer dan 140.000 foto’s geanalyseerd door een computer. De nauwkeurig bekeken kleuren van elke vogelsoort werden daarna gelinkt aan het leefgebied van de soort. De conclusie: zangvogels uit de tropen die in het gebied rond de evenaar leven, hebben veren met 30% meer kleur dan soorten die verder naar het noorden of zuiden leven.

Kleurrijk dieet?

Nu de vraag: hoe kan dit? Dat is nog niet helemaal zeker, maar er zijn wel ideeën over. Het zou te maken kunnen hebben met hun dieet (in de tropen zijn veel fruitsoorten te vinden en ook veel bloemen waar ze nectar uit halen). Maar ook zijn regenwouden vaak vrij dichtbegroeid, waardoor het de dieren meer moeite kost om op te vallen en met elkaar te kunnen communiceren. Een kleurrijk vachtje zou ze daarbij kunnen helpen. Wetenschappers denken dat dit ook voor andere groepen, zoals bloemen, insecten en vissen, zou kunnen gelden. Maar dat moet nog bewezen worden.

Anderen lazen ook: Walvissenpoep scheppen voor onderzoek

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook