Foto: Shutterstock

Zeedieren liften mee naar ijskoud gebied

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Antarctica, het continent rond de zuidpool, is één van de moeilijkste plaatsen op aarde om te bereiken. Toch hebben sommige planten en zeedieren daar een slimme truc voor: ze liften gewoon mee met de vrachtschepen die er naartoe gaan.

Amerikaanse wetenschappers volgden tussen 2014 en 2018 alle schepen die naar het ijskoude gebied gingen. Die schepen kwamen allemaal van een andere plek op de wereld. Uit het onderzoek blijkt dat sommige planten en kleine diertjes zich aan de boten vastklampten en meereisden. Mosselen, zeepokken, krabben en algen bijvoorbeeld. Zo kwamen zij uiteindelijk in Antarctica terecht. Dat maakten de wetenschappers onlangs bekend.

Probleem

Eenmaal op hun nieuwe locatie, konden zij zich snel verspreiden. En dat is een probleem, want sommige dieren kunnen niet in de extreme kou leven. Maar belangrijker is dat sommige dieren daar geen natuurlijke vijanden hebben en zich dus snel kunnen verspreiden. Dat is niet goed voor de planten en dieren die er wél thuishoren. Hun thuis wordt zo compleet overgenomen.

Schoongeboend

In het onderzoek worden een paar suggesties gedaan om dit probleem te verminderen. Zo zouden schepen een speciale laag kunnen krijgen waardoor dieren zich er niet aan kunnen vastklampen. Als dat niet lukt, zou een schip regelmatig schoongeboend moeten worden voordat-ie in het gebied aankomt.

Anderen lazen ook: Pinguïn uit Antarctica spoelt aan in Nieuw-Zeeland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook