ANP

Zeewater langs de kust op recordhoogte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Met het blote oog was het je vast niet opgevallen, maar nog nooit stond het zeewater langs onze kust zo hoog als in 2017.

De zogenoemde zeespiegel was vorig jaar gemiddeld 11 centimeter boven NAP, Normaal Amsterdams Peil. Dat meldt onderzoeksinstituut Deltares.

Records

Het vorige record komt uit 2007, maar uit metingen blijkt nu dat het water vorig jaar twee centimeter hoger was dan tien jaar geleden. Of we zo blij moeten zijn met het nieuwe record, is de vraag. De zeespiegel stijgt al jaren. Sinds 1890 komt er gemiddeld zo'n twee millimeter per jaar bij. 

Opwarming

Het water komt steeds hoger te staan door het smelten van ijs en de opwarming van het zeewater. Dat zet uit als het warmer wordt, zegt onderzoeker Fedor Baart. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Natte voeten door hoog water in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

heel goed gewerkt om dat te kijk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.