Zeewater zonder zout uit schappen gehaald

Water is schaars, maar zeewater is er in overvloed. Een bedrijfje begon het te 'ontzilten', sinds kort lag het in drinkpakjes in de supermarkt. Maar al heel snel werd het daar ook weer weggehaald.

Door Judie Jaspers
Zeewater zonder zout uit schappen gehaald

Zeewater drinken? Wie wel eens een hap heeft binnengekregen, weet dat dat geen pretje is. Toch is dat wat het Nederlandse bedrijf Sea Water voor ogen heeft. Zij persen zeewater uit de Noordzee door een paar sterke filters, die het zout en vuil eruit halen. Dat levert schoon, helder drinkwater op. Sinds eind augustus was dat in pakjes te koop in de supermarkt.

Plastic

Maar er kwam kritiek op. Hoewel het bedrijf de energie voor het schoonmaakproces uit zonnepanelen haalt, bleken de pakjes toch niet zo duurzaam. Dirk Groot (ook wel de Zwerfinator) schreef erover op Twitter. 'Als het karton weg is, blijft er alleen maar niet recyclebaar plastic over. Zit ook nog eens geen #statiegeld op. Verpakt water is sowieso vervuilend. Hiermee gaan we de planeet helemaal niet redden.' Kraanwater is nog altijd de beste en meest duurzame keuze, aldus Groot.

Gestopt

Albert Heijn trok zich de kritiek aan en stopt vanaf vandaag met de verkoop van Sea Water. Volgens één van de oprichters van het bedrijf wordt er gewerkt aan andere verpakkingen voor hun product.