snoep

'Zeg nee tegen de snoepchip'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Dikke kans dat je er deze week op school of thuis wel over gepraat hebt: de snoepsensor. Die nanochip meet heel precies wat je aan zoetigheid in je mond stopt en stuurt die informatie door naar een speciale app. Veel ouders en tandartsen zijn blij dat de chip er na lang vergaderen eindelijk komt. Maar sommige kinderen zijn juist boos en voeren actie tegen de ‘klik-chip’.

Alle kinderen in Nederland krijgen vanaf volgende maand de piepkleine sensor achterop een voortand. De nanotechnologie in deze sensor kan aan de samenstelling van je spuug heel nauwkeurig meten hoeveel snoep je die dag hebt gegeten. Als dat boven het maximum komt, gaat er automatisch een waarschuwings-appje naar je ouders.

Heel klein

Tandarts Garp le Panier is één van de bedenkers. Hij is heel blij dat de snoepsensor er nu na heel veel vergaderen eindelijk komt. ‘Dat gaat een heleboel gaatjes in kindertanden schelen. Kinderen hoeven zich geen zorgen te maken dat het aanbrengen pijn doet. Dat gebeurt met een soort lijm en je voelt er niks van. En de chip is zo klein dat je ’m ook bijna niet voelt zitten.’ Ouders moeten wel even mee’, vertelt Le Panier. ‘Hun smartphone moet gekoppeld worden aan het signaal van de sensor.’

garp le panierTandarts Garp le Panier is blij

Actie tegen de chip

Riane (13) uit Elp vindt het allemaal veel te ver gaan: ‘Als ik een keer snoep koop, vind ik het echt niet nodig dat dat meteen wordt doorgeklikt naar mijn moeder. Dat gaat veel gezeur geven, want ik hou nogal van chocola. Ook kinderen hebben recht op privacy! Zeg dus nee tegen die snoepsensor!’ Riane is zó boos dat zij een actie is begonnen en zoveel mogelijk handtekeningen verzamelt van kinderen die ook tegen zijn. Op Eerste Paasdag wil zij die overhandigen aan minister De Jong, die over gezondheidszorg gaat.

Ben jij ook tegen de klik-chip? Teken dan hier de petitie.

Anderen lazen ook: Snoeptaart en andere restjesrecepten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook